Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Debat encara obert pels horaris al nou Mercat Central

Dos mesos després de la reobertura a Tarragona, els paradistes reconeixen un petit augment de vendes, però alguns venedors reclamen que es redueixin les hores d'obertura

La retirada de la vela provisional on es van refugiar els paradistes fins al mes de març ja està molt avançada La retirada de la vela provisional on es van refugiar els paradistes fins al mes de març ja està molt avançada AZAHARA PALOMARES/EL PUNT AVUI
Comerç Azahara Palomares / El Punt Avui
Dimecres, 17 Mai 2017 08:40

Opinions enfrontades en complir-se dos mesos des de la reobertura del Mercat Central de Tarragona, que es va inaugurar el 16 de març passat després d'un projecte de remodelació que es va allargar gairebé deu anys. Tal com ho van ser en els mesos previs a la reobertura, els horaris continuen sent el cavall de batalla entre alguns paradistes, que reclamen que es redueixin les hores d'obertura obligada, mentre que l'Ajuntament i l'Associació de Venedors mantenen la defensa del nou model.

“En fem una valoració molt positiva, però creiem que hem de passar tot un exercici per fer un balanç real”, va destacar ahir Elvira Ferrando, regidora de Comerç i presidenta de l'empresa municipal gestora dels mercats, Espimsa. Des de l'Associació de Venedors també reivindiquen que es deixi passar el termini d'un any per poder fer balanç del nou horari, que obliga els paradistes a obrir ininterrompudament de nou del matí a vuit del vespre de dilluns a dissabte, tot i que amb la possibilitat de tancar els migdies, el dilluns al matí o el dissabte a la tarda. “Tenim pendent consolidar les tardes, però en general, les vendes estan sent millors que a la carpa provisional”, explica la presidenta de l'Associació de Venedors, Maria Virgili.

Conflicte pel dissabte

Des d'algunes parades, però, reivindiquen que s'obri de seguida un debat per modificar l'horari, i denuncien que les vendes a les tardes són mínimes. “Aguantar un any serà la ruïna. Fins i tot hem acomiadat la persona que havíem contractat extra”, afirma Isaac Díaz, propietari d'una parada de carn equina. El principal punt de conflicte en aquests primers mesos d'obertura ha estat sobretot el dissabte a la tarda, en què diverses parades –majoritàriament del sector del peix– van tancar al·legant manca de gènere, i incomplint, per tant, el reglament.

Espimsa va enviar diversos advertiments (els paradistes s'enfronten a sancions administratives en cas de no seguir l'horari), i finalment les parades de peixateria afectades s'han avingut a fer una prova, alternant-se per obrir dissabte o dilluns. “Estem obrint els dissabtes a la tarda, però no ve ningú”, critica Mercè Ferran, propietària d'una peixateria.

“Es va fer un esforç per consensuar el reglament, hi va haver disset versions diferents. Si una parada tanca quatre dissabtes seguits, això perjudica també els que obren i crea mala imatge”, lamenta la regidora de Comerç. “Hem d'assumir que el mercat d'ara no té res a veure amb el d'abans, és un altre model”, defensa Maria Virgili.

Comerç decebut

Tant Espimsa com la presidenta dels paradistes confien que la propera obertura de sis de les set parades que quedaven vacants serveixi també per donar encara més dinamisme a l'espai. De l'única parada que queda vacant, Espimsa obrirà un nou concurs. L'Ajuntament també continua buscant ocupants per als sis locals comercials de la planta semisubterrània que continuen sense adjudicatari.

On tampoc estan satisfets és en el comerç de l'entorn del mercat, que va arribar a la inauguració de fa dos mesos amb un 80% menys del volum de negoci per culpa dels anys d'obres. “Els primers dies hi va haver un creixement d'un 15% o un 20%, però ara hem tornat a les xifres d'abans de la reobertura”, es lamenta el president de l'Associació de Comerços de l'Entorn del Mercat Central, Josep Maria Juan. En espera de noves iniciatives de dinamització, des de l'agrupació es mostren preocupats per la decisió de molts propietaris de locals d'incrementar els lloguers, fet que està forçant el tancament, ara, de més botigues.

 

Nou aspecte unificat per al mercadet

La plaça Corsini, on està situat el Mercat Central, està recuperant aquests dies el seu aspecte original amb la retirada, ja molt avançada, de la vela provisional on van treballar els paradistes des de l'any 2017 i fins al mes de març passat. L'Ajuntament de Tarragona, però, encara no sap la data en què es podran iniciar les obres de remodelació de la plaça, que seran a càrrec del Ministeri de Foment. “Mantenim la confiança que estaran acabades per final d'any”, va dir Ferrando. Un cop acabats els treballs, llavors es plantejarà el retorn del mercadet dels dimarts i dijous a la plaça –ara es fa a la rambla Nova provisionalment–, que Ferrando espera que es pugui fer durant el primer trimestre del 2018. Amb el retorn es farà també un replantejament visual, ja que es dissenyaran tendals unificats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: