Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Mudança al Mercat Central amb conflicte pels horaris

Tarragona es prepara per inaugurar-ne, dijous, l'edifici reformat i tanca la vela provisional oberta el 2007

Mudança al Mercat Central amb conflicte pels horaris Mudança al Mercat Central amb conflicte pels horaris EL PUNT AVUI
Comerç Azahara Palomares / El Punt Avui
Diumenge, 12 Març 2017 09:38

Deu anys i 46 milions després, Tarragona per fi enfoca la fase final del que ha estat el projecte municipal més important dels últims mandats: la reforma del Mercat Central. La seixantena de paradistes que des del 2007 atenen els seus clients a la vela provisional de la plaça Corsini van baixar ahir al migdia la persiana per darrer cop de la carpa que ha estat el seu lloc de feina durant deu anys i enfilen ara quatre dies de mudança que culminaran dijous amb la inauguració del reformat edifici del mercat.

En el trasllat no hi seran tots (un 23% dels paradistes van decidir renunciar a continuar el negoci i, per tant, no pagar el nou preu de la concessió) i, entre les 40 parades que sí que es traslladen a l'edifici reformat, una part es manté descontenta amb els horaris. El reglament, pactat amb la comissió negociadora amb representants també dels paradistes, preveu que l'equipament ha d'obrir de manera ininterrompuda matí i tarda, de dilluns a dissabte, un horari que finalment s'ha pactat que sigui de 8.30 h a 21.00 h, per petició de la mateixa Associació de Venedors del Mercat Central.

Per a aquelles parades que no vulguin acollir-se a aquest horari, se'ls ha ofert la possibilitat de tancar durant un 15% de la jornada, agrupant-ho o bé als migdies o bé les tardes de dilluns i dissabte. Una vintena de parades, però, mantenen la resistència a la mesura i no han volgut comunicar quin serà l'horari que finalment faran com a mesura de protesta.

“Ens donarem un any de marge per valorar com funciona tot plegat”, detalla la presidenta de l'associació de paradistes, Maria Virgili. La regidora de Comerç i president d'Espimsa (empresa municipal que gestiona el mercat), Elvira Ferrando, és reticent a donar terminis de revisió, però sí que subratlla que es tractarà com un “mercat viu”. Tot i així, Ferrando adverteix que si hi ha parades que incompleixen els horaris “el reglament preveu el que preveu”, amb relació a les sancions.

Preocupació per la data

Els darrers dies a la carpa provisional de la plaça Corsini també han estat marcats per la inquietud davant dels darrers treballs pendents a l'edifici. “Teníem informacions des de dins que ens deien que els serveis no estarien a temps, i per això vam demanar que s'endarrerís la data d'inauguració”, detalla la presidenta dels paradistes. A Espimsa, però, van rebutjar la possibilitat. “Els tècnics ens garanteixen que tot estarà en ordre per obrir dijous. No han pogut estar quinze dies abans com demanaven alguns, però sí amb el temps suficient”, assegura Ferrando.

El temor per no poder tenir enllestides les parades a temps ha estat un altre problema que s'ha posat damunt la taula durant les últimes setmanes, tot i que en l'associació de paradistes es descarta. “Crec que hi serem tots, o, a tot estirar, una o dues no hi seran a temps”, afirma Virgili. “Està demostrat que el temps donat era el suficient”, es defensa la regidora de Comerç.

El mercat, però, obrirà amb alguns locals que encara estaran buits. Set parades estan pendents d'adjudicació (el concurs està encara obert), i a la planta semisubterrània, on hi haurà el supermercat Mercadona, encara hi queden sis locals comercials pendents de trobar ocupant.

“És inviable el nou horari, fins ara ens ha anat bé”

La fruiteria Patro és un dels exemples de petits paradistes que mantenen una pugna amb Espimsa pel nou horari. “No hem contestat el formulari dels horaris, és inviable el que marca el reglament”, denuncia Marcel Guiu. A la nova parada (on han invertit 50.000 euros per condicionar-la) sols hi continuaran treballant ell i la seva dona. “Fins ara els dos sols ens ha anat bé, no ampliarem plantilla”, afirma Guiu. “Crec que això caurà pel seu propi pes, d'aquí a un mes ningú obrirà tantes hores.”

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: