Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un desconegut anomenat Martí i Franquès

Tarragona viu les visites teatralitzades per acostar la tasca d’aquest científic encara molt desconegut per gran públic

La ruta proposa un viatge a través del teatre, la història i la ciència per acostar la figura de d’Antoni de Martí i Franquès (1750-1832). La ruta proposa un viatge a través del teatre, la història i la ciència per acostar la figura de d’Antoni de Martí i Franquès (1750-1832). CEDIDA.
Ciència Agnès Llorens
Diumenge, 13 Novembre 2016 00:35

Portal del Roser. 11 del matí. “A partir d’ara jo em situaré pels voltants del 1800 i us demanaré que vosaltres també ho feu. Ja ho sabeu, en aquella època no hi havia ni plàstic ni mòbils”, el que parla és el guia de la ruta d’Antoni de Martí i Franquès. Un científic universal’, Jaume Martell, que és l’encarregat de mostrar la figura da’quest científic i naturista tarragoní a través d’una visita teatralitzada que té com a protagonistes diferents racons de la ciutat. Els que escolten les paraules del guia són alumnes de secundària i batxillerat que, fins el pròxim 18 de novembre, tindran l’ocasió de participar d’aquesta activitat organitzada per la Universitat Rovira i Virgili i Itinere Turisme & Cultura. La proposta s’emmarca dins dels actes de la Setmana de la Ciència.

“Avui dia molts el coneixen com el nom d’un institut, però el cert és que Martí i Franquès va ser un científic molt reconegut a la seva època”, explica Martell. El cert és que aquest químic d’origen altafullenc va ser un experimentador incansable en diversos camps de la ciència i, sobretot, és conegut per la seva aportació al descobrir i demostrar la proporció d’oxigen (21%) que conté l’aire, juntament amb lel nitrogen (78%) i altres gasos en proporcions molt menors. Martí i Franquès va fer aquest descobriment pels volts del 1790 i, segons explica Martell, “és reconegut però no en la mesura que es mereix i a Tarragona són molts els que el desconeixen”. Per aquest motiu, les rutes -El dissabte 19 de novembre a les 11 la visita és oberta al públic general- combinen història, teatre i ciència amb l’objectiu d’acostara aquesta figura encara molt desconeguda.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: