Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'enginyer Bernat Ollé renuncia als Premis Fundació Princesa per l'actitud de Felip VI amb Catalunya

Junt amb l'investigador Romain Quidant sostenen que la Casa Reial ha 'liquidat' la tasca de l'entitat i que ha avalat 'l'onada de repressió' de l'Estat

Bernat Ollé, en una imatge d'arxiu Bernat Ollé, en una imatge d'arxiu CEDIDA
Ciència Redacció Infocamp
Dimarts, 07 Novembre 2017 08:17

L'enginyer reusenc Bernat Ollé i l'investigador francès Romain Quidant han renunciat als Premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi) arran de l'actitud que ha tingut el monarca Felip VI en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta que han fet pública, subratllen que la Casa Reial ha "liquidat" la tasca que l'entitat ha dut a terme durant anys per "construir ponts" i critiquen que el rei hagi donat "un vistiplau explícit" a "l'onada de repressió" que viuen les institucions catalanes, "incloent l'empresonament de líders cívics i del govern legítimament escollit pels votants catalans". Els dos guardonats retornaran ara tant l'import dels premis -10.000 euros- com les escultures amb què la FPdGi els va distingir. També demanen que l'entitat esborri tot allò que els vinculi amb la Fundació, cosa que la FPdGi ja ha fet (perquè tant Ollé com Quidant ja no apareixen a la web dels guardonats). Ollé va rebre el premi Empresa 2015 i Quidant el d'Investigació Científica en l'edició del 2011.

La carta que signen tant Ollé com Quidant, i que han fet pública a través de xarxes socials, s'adreça al president de la FPdGi, Francisco Belil. "Li comuniquem que renunciem als Premis Fundació Princesa de Girona Empresa 2015 i Investigació Científica 2011", comença l'escrit.

Els dos investigadors subratllen que la feina que l'entitat ha dut a terme "durant anys per construir ponts" va quedar del tot "liquidada" arran del posicionament que la Casa Reial amb el procés. I en especial, amb el discurs del rei Felip VI del passat 3 d'octubre.

Ollé i Quidant diuen que les paraules del monarca van "donar l'esquena" a la voluntat de milions de catalans i van "ignorar la violència policial" que es va viure l'1-O. "Creiem que el rei ha donat el vistiplau explícit a l'onada de repressió de les institucions espanyoles contra Catalunya, incloent l'empresonament de líders cívics i del govern legítimament escollit pels votants catalans", asseguren a la carta.

L'enginyer reusenc i el químic francès demanen a la FPdGi que els faci arribar l'IBAN del compte bancari de l'entitat per retornar l'import dels premis (10.000 euros). També diuen que, en breu, enviaran a les oficines les escultures commemoratives que se'ls van lliurar durant l'entrega dels guardons.

La carta s'acaba demanant a la FPdGi que retiri els seus noms i les seves imatges "de qualsevol comunicació, xarxa social pàgina web o documentació" que els esmenti com a premiats FPdGi o que els vinculi amb la institució. De fet, la Fundació ja ho ha portat a terme, perquè ni Ollé ni Quidant apareixen la web (a l'apartat on es recullen els Premis any a any i els guardonats).

Empresa i Investigació Científica

Bernat Ollé (Reus, 1979) és enginyer químic per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i doctor en Enginyeria i MBA pel Massachusetts Institute of Technology (MIT). L'investigador, que centra la seva tasca en el camp de les ciències de la salut, ha creat diferents start-ups de biotecnologia. Ollé va rebre el Premi FPdGi Empresa al 2015 (precisament, el darrer any en què els guardons es van entregar en el marc del Fòrum Impulsa).

Per la seva banda, Romain Quidant (Fontaine-les-Dijon, França, 1975) és un investigador reconegut internacionalment en l'àmbit de les ciències físiques. Des del 2012 treballa a l'Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona (ICFO) i, a partir del 2008, també és professor de l'Institut de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). Les seves investigacions combinen la nanotecnologia, la fotònica, la bioquímica i l'oncologia. Quidant va rebre el Premi FPdGi Investigació Científica l'any 2011.

La FPdGi lamenta 'profundament' la decisió d'Ollé i Quidant de renunciar als premis però la respecta

La Fundació Princesa de Girona (FPdGi) lamenta 'profundament' la decisió que han pres Bernat Ollé i Romain Quidant, però la respecta "com no podia ser d'altra manera". L'entitat es posarà ara en contacte amb els dos guardonats i els respondrà la carta que li han fet arribar, però ho farà en privat.

Atenent a la petició que li han fet arribar tant Ollé com Quidant, la FPdGi ja ha retirat les fotografies i els currículums dels dos investigadors de l'apartat del web on apareixen els guardonats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: