Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

S’excava la Boella per trobar les proves més antigues de presència humana a Catalunya

Fins al moment, s’han obtingut eines de pedra i restes esquelètiques de grans mamífers

La campanya d'excavació es desenvoluparà fins al 3 de juny La campanya d'excavació es desenvoluparà fins al 3 de juny CEDIDA
Ciència Redacció Infocamp
Dijous, 18 Mai 2017 09:48

Localitzar les proves més antigues de presència humana a Catalunya és l’objectiu principal de la campanya d’excavació que, des de l’1 de maig i fins al 3 de juny, es desenvolupa al Barranc de la Boella, a La Canonja, sota la direcció de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

En aquesta línia, els primers dies de treballs a la Cala 1, un dels jaciments on es treballa, s’han dedicat a treure els sediments que contenen ceràmiques d’època romana i s’han registrat també, sota el nivells amb restes romanes, un nombre important de restes prehistòriques de sílex tallades que poden ser datades, de forma preliminar, entre fa 200.000 i 500.000 anys abans del present. A la Cala 2 s'han fet algunes troballes significatives d'eines de pedra i restes esquelètiques de grans mamífers, com, per exemple, excrements fossilitzats de hienes i grans herbívors.

Les troballes arqueopaleontològiques que argumenten l'origen del poblament humà fora d'Àfrica son molt escasses en tota l’Euràsia. En aquest sentit, “el registre fòssil del Barranc de la Boella és singular per explicar les primeres migracions humanes procedents del continent africà, per les restes que s’hi han conservat i perquè demogràficament les primeres poblacions humanes que arriben a la península ibèrica, fa un milió d'anys, eren molt reduïdes, de pocs individus”, ha destacat l’arqueòleg de l’IPHES i codirector de l’excavació, Josep Vallverdú.

Publicacions

Coincidint amb l’excavació tindrà lloc la publicació científica d’un total de dos estudis sobre la tafonomia, és a dir, els processos de formació dels jaciments, del Barranc de la Boella. Tots dos es donaran a conèixer a través de la revista internacional Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, de la mà del becari predoctoral de l’IPHES, Antonio Pineda, i la Dra. Palmira Saladié, com a investigadors responsables.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: