Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Dolors Farré: "Reivindicarem fins quan sigui la connexió de Valls amb la xarxa de Rodalies del Camp de Tarragona"

En aquesta entrevista, l'alcaldessa de Valls també explica les actuacions previstes al Centre Històric, anuncia els pròxims passos per a l'obertura del Museu Casteller i avança que ben aviat es decidirà si hi haurà Decennals

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, al davant del mural de 1946 de l'artista Català Gomis, a la Sala de Juntes (antic despatx d'alcaldia) L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, al davant del mural de 1946 de l'artista Català Gomis, a la Sala de Juntes (antic despatx d'alcaldia) JOSEP CARTANYÀ
Societat Josep Cartanyà
Dimecres, 23 Juny 2021 06:57

Coincidint amb l'equador del mandat, l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, fa balanç dels dos primers anys de govern que han estat marcats per la crisi sanitària de la covid-19. L'alcaldessa anuncia quins són els principals projectes previstos a Valls i al Centre Històric en particular i demana a totes les parts -govern, oposició, veïns i comerciants- que tothom remi en la mateixa direcció per revertir la situació. Farré també es refereix a la posició de Valls enmig del debat de la connetivitat del Camp de Tarragona i, a les portes de viure el primer Sant Joan amb castells després de la pandèmia, es refereix a l'obertura del Museu Casteller i a les Festes Decennals que la pandèmia va obligar a ajornar.

J.C.: Quan va ser nomenada d'alcaldessa, vostè deia que se sentia una regidora més, una treballadora més de l'Ajuntament... Dos anys després, segueix amb la mateixa filosofia?

D.F.: Sí, totalment. Sempre he dit que m'agrada està a prop dels ciutadans. Abans feia de regidora. El que ha canviat és que ara sóc l'alcaldessa i això exigeix un plus de responsabilitat, com és lògic. Però jo continuo portant Via Pública, que és el que a mí m'agrada, que és estar a peu de carrer, en contacte amb la gent dels barris per conèixer de primera mà el que necessitat la ciutat. He canviat de regidora a alcaldessa, però continuo fent la feina treballant per la ciutat, com he fet sempre.

Com es troba la salut del pacte de govern amb ERC-Compromís? Us va afectar a nivell local les diferències entre Junts i ERC expressades en les passades eleccions al Parlament?

En cap moment. Com és lògic, ens arribava la informació del que passava a Barcelona, però jo estic centrada 100% en Valls. Allà ja hi ha els polítics que han de portar a terme les seves negociacions i responsabilitats. Però això no va afectar gens al nostre pacte de govern. Per tant, a Barcelona que aclareixin els seu problemes i nosaltres estem a Valls per treballar per la ciutat.

Sé que em dirà que encara és aviat, però s'ha plantejat tornar-se a presentar?

No hi he pensat. Falten dos anys, falta molt de temps... Suposo que d'aquí un any i escaig hauré de pensar què vull fer. Jo estic contenta i em fa il·lusió treballar per la meva ciutat, però poden passar moltes coses en dos anys. No m'ho he plantejat encara.

 

Aquesta primera meitat de mandat ha estat marcada per la crisi de la Covid-19. Ha afectat o ha alentit projectes de l'equip de govern?

En aquest darrer any, amb la covid-19, tots els ajuntaments ens hem hagut de posar al dia amb el teletreball. Els projectes no s'han aturat, però s'han alentit perquè hem estat molt centrats en donar solucions a l'emergència sanitària. Hem donat subvencions aquells sectors més afectats i, lògicament, això ha afectat a l'Ajuntament i al dia a dia de la ciutat.

Quins sectors considera que han estat més tocats per la pandèmia?

Jo penso que la covid ha afectat a tots els sectors. Per això l'Ajuntament ha ajudat a tots els afectats (comerç de proximitat, la indústria, la restauració i l'oci nocturn,..). Per això vam ser els primers, -l'abril de l'any passat-, en treure subvencions pel tema covid per ajudar la restauració, perruqueries, comerços, gimnasos i tots els sectors afectats. A més, l'ocupació de la via pública gratuïta de les terrasses la vam treure pel 2020 i l'hem ampliat al 2021. Enguany també hem inclòs al sector cultural i el transport de viatgers, que no hi havien entrat, i altra cop pels bars i restaurants, gimnasos i centres d'estètica que van haver de tancar una segona vegada. Del romanent de tresoreria, hem destinat per al pressupost d'enguany 230.000 euros pels ajuts covid.

El Barri Antic ha patit alguns fets delictius que han alarmat una part de la població, especialment als comerciants de la zona. Quines mesures s'han pres?

Aquesta no és la mateixa situació que vam tenir, a principis d'any, quan es van produir aquells episodis de robatoris al Centre Històric, que van ser molt preocupants. Actualment el que hi ha són baralles entre residents i això crea una inseguretat per part dels veïns i comerciants de la zona. Des de fa uns mesos estem en contacte permanent -Mossos, Policia Local i Ajuntament- i hem anat prenent mesures com el reforç de la presència policial a la zona, pràcticament les 24 hores del dia, i s'ha notat. També s'han notat les càmeres del carrer de la Cort i la plaça del Blat, que ens han ajudat a fer detencions i a detectar actes incívics. Em vaig reunir amb els comerciants de la plaça de l'Oli, que en aquests moment són els que pateixen més aquestes baralles, i vam acordar posar càmeres als carrers Peixateria, al pàrquing de la Mateueta i a la plaça de l'Oli.

Pel que fa a la seguretat, estem posant tots els mitjans perquè aquesta situació es reverteixi però, com sempre dic, jo crec en el Centre Històric, m'estimo el Centre Històric i aquesta situació es pot revertir si remem tots en la mateixa direcció: tant govern, oposició, veïns i comerciants.

Una bona part de les polítiques de l'equip de govern van dirigides a la dignificació del Centre Històric. Quines accions destacaria d'aquí a final de mandat?

A banda de la seguretat, perquè aquesta situació es reverteixi es necessiten actuacions en matèria d'habitatge, urbanística i comercial. Tot el que és infraestructura nova municipal, l'estem projectant al Centre Històric. Properament començaran les obres de la regidoria d'Acció Cívica i Joventut, amb l'equipament entre la plaça del Cargol i el carrer Sant Antoni. Ja han començat les obres de la nova regidoria d'Educació, recuperant un edifici patrimonial com és Ca Mercader. Les oficines de Sorea també es traslladaran al carrer de la Cort i això també farà vindre molta gent.

Per altra banda, a nivell patrimonial, estem recuperant Sant Francesc i la muralla de Sant Antoni, que estan en marxa. També estem fent modificacions del planejament al carrer Sant Oleguer i a la plaça de l'Oli, més d'altres a l'entorn del Museu Casteller. Quan el POUM estigui publicat al DOGC, ja podrem fer totes aquestes actuacions urbanístiques al Centre Històric, com són la compra d'immobles o bé expropiacions per tal de poder fer esponjaments.

I en matèria d'habitatge jo sempre dic que perquè al Centre Històric hi hagi vida hi ha de viure gent. Estem en contacte amb diferents promotors de rehabilitació d'edificis i habitatges. Però és complicat perquè hi ha molts propietaris que tenen els seus immoble tancats. Aquests propietaris també haurien de remar en la mateixa direcció perquè l'Ajuntament disposa d'ajudes per a la millora d'habitatges o per a fer obres perquè es puguin posar pisos a lloguer i, a més, l'ICIO el tenim subvencionat amb un 95%. També treballem amb edificis amb habitatges buits i incentivem el traspàs de comerços. Tots ens hi hem d'implicar perquè això reverteixi.

Quins altres projectes queden pendents per a la segona meitat del mandat?

Entre els projectes encarrilats, hi ha l'ampliació del Museu de Valls, que ja s'està fent. Les obres de renovació de la font lluminosa de la Font de la Manxa, que s'iniciaran passat Sant Joan. També tenim tota la modernització de la xarxa d'aigües i de les voreres del passeig de l'Estació. I aprofito per aclarir que no fem un passeig central nou -com molta gent es pensa-, sinó que renovem la xarxa i fem voreres noves i sense barreres arquitectòniques, als laterals. També reformarem les escoles Eladi Homs i Baltasar Segú.

Al Polígon Industrial de Valls tenim aprovat el projecte de renovació de l'enllumenat, d'1,5 MEUR, que dividirem en fases, a banda dels 100.000e que posem cada any per a la millora de l'asfaltat. També tenim projectada al Centre Històric una nova infraestructura local, amb la que jo m'hi vaig comprometre, com és la nova seu de la Policia Local. Esperem que, abans d'acabar aquesta legislatura, les obres ja estiguin començades.

Pel que fa a la pista coberta del Vilar, vam acabar a principis d'aquest mandat la pista poliesportiva on hi havia la piscina. En aquests moments, ja tenim el projecte de la pista d'hoquei i en una primera fase farem la reconducció de les aigües ja que s'ha d'impermeabilitzar tot el pavelló i en els propers anys deixar un pavelló nou perquè es pugui jugar a hoquei en condicions. També hi ha prevista la millora de l'enllumenat del camp de futbol.

I per completar projectes, hem de tenir com a mínim redactat el projecte de Cal Padró, per ubicar-hi l'Escola de Música. Continuarem amb l'adquisició d'immobles al Centre Històric i la promoció tant d'habitatge lliure com d'habitatge social. També s'enderrocaran edificis municipals de l'aparcament del Barri Vell per tal de poder fer una entrada gran, des de la Muralla de Sant Antoni. I la URV també està fent un estudi de la porta de Sant Francesc.

Valls va ser pionera a Catalunya en implantar el nou sistema de reciclatge amb recompensa d'Ecoembes. Quina valoració en feu?

La valoració que en fem és molt positiva i la resposta de la ciutadania està sent molt bona. No només per la recuperació de residus, sinó pel que representa que la població està conscienciada sobre la importància del reciclatge.

En plena negociació del conveni col·lectiu entre sindicat i empresa, la CGT ha anunciat una vaga indefinida, a partir de Sant Joan, del servei de recollida, neteja viària i jardineria. L'Ajuntament ha parlat amb les dues parts? Com creu que afectarà?

Hem parlat tant amb la direcció com amb el comitè d'empresa. El servei de jardineria i recollida de brossa és un servei que tenim subcontractat amb una empresa privada -UTE Valls Cespa-. Jo entenc que els treballadors estan negociant el conveni col·lectiu i una mesura de pressió és la vaga. Jo espero que la direcció i el comitè d'empresa es posaran d'acord i que per Sant Joan tinguem els carrers nets i no hi hagi aquesta vaga. Però en tota negociació, com que es fa entre una empresa privada i uns treballadors, al final qui surt perjudicat és l'Ajuntament i els ciutadans. Però esperem que arribin a una entesa.

El Ministeri ha licitat el darrer tram de l'A-27, que ha d'unir l'autovia des del Coll de Lilla amb l'enllaç a Montblanc de l'autopista AP-2, entre Saragossa i el Vendrell. Què pot suposar per a Valls i per a l'interior aquesta via acabada?

Bé, després de tants anys que hem estat reclamant-la conjuntament amb l'alcalde de Montblanc, penso que és una gran oportunitat per al territori. Quan estigui això fet hi haurà un abans i un després. Esperem que sigui aviat perquè és una infraestructura clau per la ciutat, per la connectivitat, pel posicionament industrial,... És bàsica...

Ens trobem en el debat sobre el futur de la connectivitat al Camp de Tarragona. Diverses administracions i entitats han presentat al·legacions al projecte del Tren-Tramvia. Valls què hi diu? L'Ajuntament se sent dins o fora d'aquest debat?

Nosaltres vam presentar al·legacions perquè creiem que, per a Valls, és bàsic poder estar connectats amb la xarxa de Rodalies del Camp de Tarragona. Cal recordar que tots els plans territorials i de mobilitat que hi havia abans ja destacaven la necessitat de que Valls estigués connectada amb la resta del Camp de Tarragona. Per tant, jo espero que amb les al·legacions que hem presentat ens tinguin en compte.

Però tècnicament creu que hi ha alguna dificultat per ser-hi?

En els plans anteriors hi érem i en aquest últim no hi som. Per tant, reivindicarem fins on sigui que hem d'estar connectats amb la xarxa de Rodalies de l Camp de Tarragona.

A diferència de l'ampliació del Museu de Valls, que segueix el seu full de ruta, el Museu Casteller de Catalunya es troba encallat. En quin moment es troba el procés de licitació de la gestió del Museu després que l'anterior va quedar desert?

El Museu Casteller està acabat. El plec de clàusules per la gestió va quedar desert. El tema de la pandèmia també ho ha frenat. Jo penso que hagués sigut una irresponsabilitat obrir el Museu amb la covid. Nosaltres tenim el plec de clàusules preparat per treure. En pic el tema de la covid estigui solucionat, obrirem el museu tant aviat com es pugui perquè suposarà una dinamització per al Centre Històric i un reclam turístic per la ciutat que necessitem.

Hi ha el risc que torni a quedar desert?

El plec de clàusules va quedar desert perquè hi havia un tema de consums i de manteniment que no estava ben calculat. Aquest cop la URV ens ha elaborat un nou estudi econòmic perquè aquest tema quedi ben resolt i es puguin presentar diverses empreses a aquesta licitació.

Què n'opina de la proposta que va fer la Cambra de Valls de crear un Consorci Local (públic i privat) que gestioni el Museu Casteller amb l'objectiu que la gestió es quedi a la ciutat?

Només vull recordar que hi ha un Consorci creat, que formen l'Ajuntament, la Generalitat i la Diputació, i nosaltres en aquests moments estem treballant en aquesta línia.

Diuen a Valls que tot comença per Sant Joan. Una de les coses que començarem a veure enguany són els primers castells d'ençà que va aparèixer la pandèmia, gràcies a aquesta prova pilot en què hi participen les dues colles dels Xiquets de Valls. Creu que hi haurà un abans i un després al món casteller després de Sant Joan?

Vull agrair a la Comissió Xiquets de Valls la feina que ha fet per muntar aquest estudi clínic i, com no, el gran treball realitzat pel Pius Hospital per tirar endavant aquest protocol, amb el vist-i-plau del Departament de Salut. Jo crec que sí que hi haurà un abans i un després. Per mi, poder veure els pilars a la plaça del Blat, serà enguany l'acte més important de Sant Joan i el més emocionant (somriu....).

L'ajornament forçat de les Festes Decennals del 2021 per la covid fa que hi hagi més ganes que mai de celebrar-les. Hi haurà Decennals per la Candela del 2022?

Passat Sant Joan, convocarem una trobada amb el Patronat i amb els caps de cada comissió de les Decennals, com vam fer l'any passat. I entre tots decidirem què s'ha de fer. Jo també em reuniré en breu amb un epidemiòleg per tenir una visió d'un professional. Crec que la situació sanitària està millor i al desembre, gener i febrer hi haurà molta més gent vacunada. Jo sóc optimista, però bé, aquesta decisió la prendrem entre la Fundació de les Decennals i els caps de les comissions, com vam fer l'altra vegada. A primers de juliol prendrem la decisió.

Que tingui una Bona Festa Major.

Igualment! Gràcies a vosaltres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: