Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Més de mig miler de persones es concentren a Tarragona per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart

Els assistents fan tres minuts de silenci, un per cada mes que porten empresonats, i encenen els seus telèfons mòbils

 La plaça de la Font de Tarragona, amb una pancarta de 'Llibertat Presos Polítics' durant la concentració per exigir l'alliberament dels Jordis, i amb l'actor Oriol Grau en primer terme La plaça de la Font de Tarragona, amb una pancarta de 'Llibertat Presos Polítics' durant la concentració per exigir l'alliberament dels Jordis, i amb l'actor Oriol Grau en primer terme ROGER SEGURA/ ACN
Societat ACN
Dimecres, 17 Gener 2018 08:01

Més de mig miler de persones s’han concentrat aquest dimarts al vespre a la plaça de la Font de Tarragona per exigir l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Els assistents han fet tres minuts de silenci, un per cada mes que porten empresonats a Soto del Real, mentre alçaven els seus mòbils amb les llanternes enceses. Com a la resta de principals ciutats catalanes, s’ha llegit un manifest unitari per denunciar que els “presos polítics” no han comès cap delicte i porten 92 dies engarjolats de forma preventiva. Durant l’acte, convocat per l'ANC i Òmnium, els ciutadans han repetit els crits de “llibertat” i han lluït llaços i bufandes grogues. Per la seva banda, l’exdiputat de la CUP Quim Arrufat ha reivindicat que l’independentisme ha vençut el 155 a les urnes i que el Govern té la missió de “defensar la República” davant un Estat "autoritari".

La concentració ha arrencat a les vuit del vespre amb la lectura del manifest conjunt, que ha servit per denunciar que “la vulneració dels drets d’expressió, d’opinió, d’associació i participació” dels “presos polítics”. "Han passat tres mesos des d'aquell 16 d'octubre quan l'Audiència Nacional decidia enviar a la presó de Soto del Real Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i, en aquest temps, al govern espanyol ni tan sols li han pujat els colors", ha criticat el text, on també s’ha tingut un record per Joaquim Forn i Oriol Junqueras.

L’actor Oriol Grau ha estat l’encarregat de conduir l’acte, que ha continuat amb tres minuts de silenci i amb l’obertura de les llanternes dels telèfons mòbils per parts dels assistents. Els parlaments han anat a càrrec d’un portaveu del CDR de Tarragona i de l’exdiputat de la CUP, Quim Arrufat. L’exdirigent anticapitalista ha reivindicat el caràcter pacífic del president d’Òmnium i de l’expresident de l’ANC, i ha denunciat que l’estat espanyol “amb el seu segrest i mantenint-los com a ostatges, simplement ens vol humiliar i arraconar”.

Arrufat ha acusat l’Estat d’haver adoptat la democràcia “per conveniència” davant Europa i ha afirmat que “darrere aquesta façana són un estat autoritari i estan disposats a esclafar tot senyal de revolta i d’obertura democràtica per la via de la força, de la presó i del segrest”. L’exdiputat ha posat en valor la consecució d’un “mur de vots infranquejable” i una victòria davant el 155 el 21-D.

Sobre l’actual situació política, ha cridat al retorn del “Govern legítim” i ha demanat al futur executiu que convoqui la gent “a defensar la República i a sortir massivament al carrer per la via de la confrontació no violenta i democràtica, per fer prevaldre el què van deixar clar les urnes”. “El Govern té només aquesta missió”, ha insistit. “No ha de dilatar més el temps amb astúcies jurídiques i parlamentàries, sinó que ha de mantenir-se ferm al costat de la seva gent en la defensa d’aquesta República”, ha conclòs.

El coordinador local de l’ANC, Carles Xavier Gómez, i la presidenta d’Òmnium Tarragonès, Rosa Maria Codines, han estat els encarregats de llegir les cartes que els Jordis han escrit a les associacions territorials des de la presó de Soto del Real. Gómez ha aprofitat per demanar al futur Govern que els permeti defensar la República.

En la seva missiva, Cuixart ha agraït les mostres de suport rebudes i el “compromís d’ara i sempre amb la llibertat i la justícia”, com denoten, ha dit, els resultats del 21-D. “És l’hora de la generositat i el sentit d’Estat”, ha defensat Cuixart en una carta signada el 23 de desembre, en la qual també ha subratllat que els catalans “han mostrat al món la seva determinació”.

Per la seva banda, en una carta datada el 7 de gener, l’ara diputat electe de JxCAT, Jordi Sànchez, ha assegurat que el 21-D “és l’evidència que estem determinats i que hem après a gestionar la por i no volem renunciar a llibertat ni democràcia”. “La repressió judicial seguirà, vindran judicis i ens voldran silenciar comprant la nostra llibertat, però no se’n sortiran si seguim forts i encertats, astuts i decidits”, ha assenyalat l’expresident de l’ANC, qui ha afirmat trobar-se "bé i fort".

La concentració, que també ha comptat amb la interpretació de diverses peces musicals i amb la lectura de poesia, s’ha tancat a les nou de la nit amb el Cant dels Segadors.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: