Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Lorena Roldán (Cs): “Tenim un compromís 100% amb Tarragona i ho demostra els diners que “hem estirat” de l’Estat per continuar el Corredor”

La candidata número 2 per Tarragona de Cs diu que “un quan s’aixeca, el problema que té no és mirar el DNI per saber si és espanyol o no”/ Al PSC: “Esperem que no s’equivoqui de soci i que no arribi el tercer tripartit”

La candidata número 2 per Tarragona de Ciutadans, Lorena Roldán, al nucli antic de Vila-seca La candidata número 2 per Tarragona de Ciutadans, Lorena Roldán, al nucli antic de Vila-seca J.CARTANYÀ
Societat Josep Cartanyà
Diumenge, 17 Desembre 2017 01:13

Lorena Roldán Suárez, candidata número 2 per Tarragona del Ciutadans a les eleccions al Parlament. Nascuda a Tarragona el 1981, actualment resideix a Vila-seca. Advocada. Diputada al Parlament de Catalunya, també ha estat regidora de l’Ajuntament de Tarragona (2015).

L’anunci electoral de Ciutadans presenta Inés Arrimadas com “una dona valenta”. Vostè també es considera una dona valenta en política?

Només pel fet de ser dones en un món com el de la política, que és una mica tancat, crec que totes les dones que hi estem – no només les de Ciutadans- som valentes. És veritat que, pel context polític actual, fa que t’hagis de sacrificar encara més.

Cs forma part de l’anomenat “bloc constitucionalista” que defensa un canvi a la Generalitat. En referència a la governabilitat, el candidat del PP per Tarragona, Alejandro Fernández, opinava que a Ciutadans li falta experiència de govern... Creu que és un factor negatiu aquest?

Hi ha opcions reals de fer un govern alternatiu a Catalunya i nosaltres hem sortit amb aquesta intenció de guanyar, quan PSC i PP en altres ocasions han renunciat i han optat per pactes amb els nacionalistes. Sobre la inexperiència, per tenir experiència per segons què,millor no tenir-la, no? Ja hem vist el que ha passat amb partits que tenen molta corrupció al darrera. Nosaltres anem amb les mans lliures, amb les mans netes. En aquesta darrera legislatura hem demostrat que hem fet molta feina i som el grup que més propostes socials i econòmiques hem presentat. Al Congrés, també hem influït perquè arribessin reformes que calien, com la llei dels autònoms o el permís de paternitat.

Els sondejos també apunten a que els vots de Catalunya en Comú-Podem i el PSC poden decantar en un sentit o un altre que governi el bloc independentista o el constitucionalista. Com valora el paper que poden tenir?

Si els partits constitucionalistes tenen un escó més, crec que hem de ser capaços de seure en una taula i intentar formar un govern alternatiu i que potser seria molt transversal. Donarem suport a la llista constitucionalista més votada, -que esperem que siguem nosaltres-, però, en el cas que sigui una altra, també hi votarem a favor. En el cas de Podem, quan busques la senyora Ada Colau la trobes sempre al costat dels independentistes. Nosaltres el que els demanem és que expliquin als seus votants perquè serviran els seus vots el 21 de desembre. El que esperem de Podem és que faciliti aquest nou govern i que s’abstingui per començar una nova etapa a Catalunya. Quant al PSC, crec que no és moment de posar pals a les rodes. Ara és el moment de pensar en els catalans, que ens hi juguem moltíssim i esperem que no s’equivoqui de soci,-com ha passat amb el passat amb els governs tripartits-, i que no arribi el tercer.

A Catalunya hi ha hagut mostres de preocupació pels efectes, tant de la DUI com de l’aplicació de l’article 155, no tan sols sobre la Generalitat sinó sobre l’economia i els ciutadans d’aquest país. El 22-D, mani qui mani, creu que Catalunya deixarà d’estar paralitzada?

Les dades del registre mercantil ens diuen que pràcticament 3.000 empreses han canviat la seu social a Catalunya, -120 a la demarcació de Tarragona-, i d’aquestes, 1.000, també han canviat la seu fiscal, això vol dir que aquests impostos no es quedaran a Catalunya. I això no acabarà aquí. L’altre dia des de SEAT advertien que si el senyor Puigdemont insistia en aquesta via de treure’ns de la Unió Europea amb aquella proposta de fer una consulta ciutadana sobre si cal marxar,i això és molt greu perquè s’estan posant en joc molts llocs de treball. Aquí a Tarragona tenim l’atur més elevat de Catalunya i, per tant, el que necessitem és que es reactivi l’economia i no que les empreses hagin de marxar. Pel que fa al 155, nosaltres no estem al govern espanyol i no ens consulta com s’ha d’aplicar o no. Nosaltres vam donar-hi suport perquè era la única via per convocar les eleccions però, tot i així, vam insistir fins a l’últim moment a Puigdemont, que encara hi havia marge i que fos ell que convoqués aquestes eleccions , però ell no en va fer cas.

Li preocupa que la situació afecti el futur de projectes que la Generalitat tenia en marxa com l’ampliació de l’hospital Joan XXIII o les obres del Palau d’Esports dels Jocs Mediterranis?

A nosaltres no ens consta. L’administració està funcionant amb normalitat i, fins i tot, s’han arreglat assumptes com pagaments pendents als Centres Especials de Treball, que estaven pendents des de principis d’any. La situació, salvant les distàncies, és comparable amb altres comicis quan hi ha un govern que està en funcions. Crec que és més denunciable que el govern de Puigdemont hagués destinat partides de pressupostos socials per pagar la consulta il·legal, amb la situació que tenim amb persones que esperen les ajudes de la llei de la dependència. Malgrat tot, el Parlament s’ha obert per parar de la independència i no per parlar dels problemes reals.

La cap de llista del PSC per Tarragona, Rosa Maria Ibarra, ha demanat als candidats de la demarcació el seu compromís perquè, si governen, defensin un 10% d’inversions al territori, que és el que li correspondria segons la població. S’hi suma?

Nosaltres tenim un compromís al 100% amb Tarragona. De fet, el nostre grup va presentar una proposta únicament dirigida a Tarragona amb totes les mancances que vam detectar a nivell d’inversions, cultura, educació i serveis socials, que ens van tombar. Una mostra d’això és que nosaltres vam aconseguir gràcies al pacte d’investidura amb el PP “estirar diners” dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per continuar amb les obres del Corredor del Mediterrani, que és una infraestructura cabdal per la nostra província. Tant el PP com el PSOE tenien el tema del Corredor tancat en un calaix i això és una realitat. I amb els governs de la Generalitat, quan han anat a negociar a Madrid hi ha anat per altres coses. També compartim la necessitat de millorar el transport públic a Tarragona i, especialment, a les Terres de l’Ebre, com reclama la plataforma Trens Dignes. Per tant, desconec el tant per cent, però el compromís amb el territori és del 100%.

Quines propostes plantegeu per reduir la taxa d’atur a Tarragona?

Hem de tenir en compte que una bona part dels aturats són majors de 50 anys i, per tant, aquí hi ha competències de la Generalitat. En primer lloc, plategem definir millor el perfil de l’aturat per poder ajustar millor les ofertes d’ocupació. També proposem tirar endavant el xec-formació, que consisteix en que sigui el propi aturat qui sigui la que triï la formació segons la fenia que busca, en comptes de l’administració, que de vegades proposa fer cursos que no tenen res a veure. Així s’adaptarà les mancances amb la demanda de treball que hi ha. També hem apostat pel projecte de Hard Rock al CRT, perquè crearà molts llocs de treball directes i indirectes, sempre que no siguin precaris. També volem rebaixar trams de l’IRPF per rebaixar la pressió fiscal sobre els catalans, que som els que més paguem de tot Espanya, i un pla de xoc perquè les empreses puguin tornar a reactivar-se.

Quin és el model turístic que s’han de prioritzar a la Costa Daurada?

Cal apostar amb decisió pel turisme familiar i que vingui tot l’any. Hem treballat amb el Port de Tarragona perquè vinguin mes creuers, com també hem d’aprofitar que Tarragona és Patrimoni Mundial de la Humanitat –això no ho pot dir tothom- i per això, proposem la creació d’un museu arqueològic , com el que hi ha a Mérida.

Vostè és de Tarragona i fa uns anys que resideix a Vila-seca. De vegades, dona la sensació que el turisme cultural de Tarragona es promociona per una banda i el turisme familiar de la Costa Daurada -Salou, Cambrils, la Pineda-, per l’altra. No creu que caldrien més sinèrgies entre ambdós models?

Potser sí que s’hauria de potenciar o organitzar millor, perquè tenim sol i platja, però també el Modernisme a Reus. Moltes vegades ens passa amb els creuers, que arriben a Tarragona, i marxen a Barcelona. Hem d’aconseguir que els turistes es quedin aquí. Per això cal treballar pels problemes i els temes que interessen als ciutadans i no pas per la independència. Jo sempre dit el mateix: un quan s’aixeca, el problema que té no és mirar el seu DNI per saber si és espanyol o no, sinó trobar una feina de qualitat o, en el tema que estem parlant, millorar l’oferta turística.

I, finalment, quin pronòstic fa per aquestes eleccions?

És que sóc molt supersticiosa i no m’agrada dir un número perquè em dona la sensació que porta mala sort (somriu..). Superarem el nombre de diputats que tenim actualment i tornarem a ser sorpresa en aquestes eleccions, com ho vam ser al 2015. Tenim ganes d’anar a votar el dia 21-D i de tenir una presidenta dona, que ja toca també.

 

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: