Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Romeva avisa la UE que tot el Govern pot anar a la presó

El conseller d’Afers Exteriors diu que hi ha una “preocupació real” que hi hagi més detencions

Raül Romeva, ahir, durant la seva intervenció a Brussel·les Raül Romeva, ahir, durant la seva intervenció a Brussel·les REUTERS
Catalunya El Punt Avui
Dijous, 19 Octubre 2017 07:56

“Si és una possibilitat? Sí, ho és.” El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, va ser contundent i clar ahir davant d’una vuitantena de periodistes de la premsa internacional a Brussel·les: tots els membres del Govern, amb el president Carles Puigdemont al capdavant, corren el risc d’acabar a la presó com els presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

En una roda de premsa a la seu de la Representació Permanent de la Generalitat davant de la UE, Romeva va preguntar si és “normal” que a la UE un govern “pugui ser apartat o fins i tot empresonat”.

“És una cosa que la Unió Europea pot acceptar?, amb la qual podria viure? Estaria còmoda, una democràcia, amb això? Perquè pot passar, sí, és la preocupació real que tenim”, va admetre Romeva davant de corresponsals d’Itàlia, França, Dinamarca, Bèlgica, Portugal o Suïssa. De fet, el conseller d’Afers Exteriors va recordar que abans dels casos dels presidents de l’ANC i Òmnium, catorze alts càrrecs del govern “ja van ser arrestats i van passar una, i en alguns casos dues nits en dependències policials”.

Romeva, que va ser durant una dècada eurodiputat per ICV a Brussel·les i coneix el funcionament de la capital europea, va advertir que la UE es juga la seva “credibilitat” amb Catalunya. “Quan parlem de drets fonamentals hem de ser molt clars amb el missatge que enviem”, va advertir davant dels principals corresponsals de la premsa internacional a la UE. “Empresonar dos innocents perquè expressen idees polítiques que al govern espanyol no li agraden no és un bon missatge per acceptar, ni implícitament, i és el que reclamem a les institucions europees”, va reiterar.

El portaveu de la Comissió Europea, Alexander Winterstein, es va negar dimarts a valorar l’empresonament de Sànchez i Cuixart, emmarcant-lo en “l’ordre legal i constitucional intern” d’Espanya.

“Tot això tindrà efectes a llarg termini a tots els països europeus”, va replicar el conseller d’Afers Exteriors, fent una crida “al diàleg” i a una solució “política”. Això sí, Romeva va repetir que les institucions catalanes han “intentat moltes vegades” obrir converses amb el govern espanyol i que sempre han rebut com a resposta “més amenaces, i ara empresonaments”.

El conseller d’Afers Exteriors va explicar també que en les últimes setmanes han rebut “moltes ofertes per ajudar”, entre elles “ofertes per participar en una mediació”. “Però no depèn de nosaltres”, va dir, afegint que si el govern espanyol no s’asseu a la taula el diàleg que tant reclamen des d’Europa és inviable. Romeva va admetre que no sap “què farà l’Estat” avui, però va advertir a la premsa internacional que l’article 155 “ja s’està aplicant, il·legalment, per la porta del darrere”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: