Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Màxima pressió

El PDeCAT avala que el govern “aixequi la suspensió de la declaració d’independència” si Rajoy escanya la Generalitat/ Ultimàtum del PP, el PSOE i Cs abans del 155 per forçar Puigdemont a convocar autonòmiques

Els dirigents del PDeCAT, amb Carles Puigdemont al capdavant, en el consell d'ahir Els dirigents del PDeCAT, amb Carles Puigdemont al capdavant, en el consell d'ahir JUANMA RAMOS/ EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Dijous, 19 Octubre 2017 07:49

El Govern afronta avui l’expiració del termini fixat pel president espanyol, Mariano Rajoy, per aplicar l’article 155 i desplegar mesures inusitades d’escanyament de la Generalitat. I ho fa en un clima de màxima pressió i d’ultimàtum perquè convoqui eleccions autonòmiques –com a forma d’eludir l’amenaça del 155–. A més, hi ha la mar de fons d’alguns sectors sobiranistes que defensen que la via de sortida a l’actual cruïlla han de ser unes eleccions constituents. Res d’això, segons el PDeCAT, va estar sobre la taula en el consell nacional extraordinari que el partit va fer ahir al vespre. Ben al contrari, els exconvergents es van conjurar per afrontar el post-155: el partit i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, van acordar que si el govern espanyol aplica el 155 serà el moment d’aixecar la suspensió de la declaració d’independència. Com s’hauria d’aixecar aquesta “suspensió”, és a dir, amb quina fórmula parlamentària o de govern Puigdemont buscaria el que s’entén que és proclamar formalment la independència, són qüestions que no van arribar a tractar en la trobada. Després, en la compareixença davant dels mitjans, la coordinadora general, Marta Pascal, tampoc les va concretar.

El consell nacional, en el qual només van intervenir Puigdemont i Pascal, va “avalar al 100%” l’estratègia de prioritzar el diàleg seguida pel president fins ara, tant en el ple al Parlament (on va deixar en suspens la declaració d’independència) com en les respostes als requeriments fets per Rajoy, en els preàmbuls de l’activació del 155.

Si el Consell de Ministres avui acorda les mesures per prémer el botó del 155, el PDeCAT interpreta que aleshores caldrà “fer efectiu el mandat de l’1-O”. Un moviment que, segons va subratllar Pascal, es farà en “defensa de les nostres institucions, els Mossos, l’escola i tot allò que el catalanisme polític ha aconseguit”. La líder del PDeCAT va tallar de soca-rel les elucubracions electorals: “No hi ha altres escenaris previstos.” I en ser preguntada per unes eleccions constituents –que, segons algunes hipòtesis que han circulat, es podrien plantejar després de fer una declaració d’independència– va respondre que aquest podria ser un escenari per “d’aquí a uns mesos” (figura en el full de ruta de Junts pel Sí), però que ara “no està sobre la taula”. En tot cas, es comprova que amb cada nou moviment de peces, el govern avança només l’acció immediatament posterior, però no l’estratègia de conjunt, que manté interrogants oberts.

Fins que expiri, avui a les deu del matí, el límit del requeriment del 155, Puigdemont insistirà en el diàleg, plantejat com un “diàleg sincer”, va recordar Pascal. “El que ens preguntem és si a l’altra banda hi ha algú.” El PDeCAT es va reunir durant poc més d’una hora a l’auditori del World Trade Center. Passades les vuit del vespre, els membres del consell nacional sortien amb cara de satisfacció, sense tensions. “Sortim reforçats”, comentava la diputada i exconsellera Irene Rigau, condemnada per la consulta del 9-N. Puigdemont va ser acomiadat, en sortir de l’edifici, amb aplaudiments. L’11 de novembre el partit té previst fer una “conferència política”. A darrera hora del dia, La Moncloa va reaccionar a l’anunci del PDeCAT de respondre al 155 “tirant endavant” la independència, qualificant-lo de “xantatge”.

L’altre partit del govern, ERC, ha començat reunions territorials de les seves bases per reafirmar el seu “compromís” d’aplicar els resultats del referèndum. Són trobades que van començar ahir i que continuaran avui i demà, i que han de servir per evidenciar el rebuig a la convocatòria d’unes eleccions anticipades, segons recollia Europa Press. Per ERC, aquest avançament electoral és del tot incompatible amb assumir el mandat de l’1-O amb “totes les seves conseqüències”. El plantejament de la formació és fer assemblees territorials a porta tancada a les quals acudiran els principals dirigents republicans per explicar la posició del partit. La intenció és també explicar com ERC “afrontarà els propers dies”.

Eleccions o eleccions.

El govern espanyol, el PSOE i Ciutadans van enviar ahir un únic missatge a Carles Puigdemont; el botó de l’article 155 de la Constitució només es desactivarà si en els pròxims dies el president de la Generalitat convoca els catalans a les urnes. Això sí, no acceptaran qualsevol format. “Els ho poden dir com vulguin, però han de celebrar-se segons la Loreg”; és a dir, segons la legislació electoral espanyola. La tesi de La Moncloa i dels partits que li fan costat és que Puigdemont, com ja va fer Artur Mas el 2015 amb les plebiscitàries, podrien “disfressar-les ara de constituents”, però si s’ajusta a la legalitat estatal, es paralitzaria la posada en marxa del 155. Si bé hi havia contradicció en la interpretació dels efectes d’una eventual declaració d’independència, algunes fonts governamentals assenyalaven que si anava acompanyada de la convocatòria “legal” d’eleccions, es podria optar per mantenir el 155 o bé deixar en mans del TC la suspensió automàtica de la DUI i invalidar la suspensió de l’autogovern per facilitar que la cita dels catalans a les urnes fos efectiva.

Aquest, si més no, és l’últim intent que van fer sobretot populars i socialistes, per evitar que avui mateix Rajoy faci el següent pas perquè avanci l’aplicació del 155. En les darreres hores el president espanyol s’havia reunit tant amb Pedro Sánchez com amb Albert Rivera per concretar l’abast de la retirada de les competències a la Generalitat, un cop el Senat doni el vistiplau a l’entrada en vigor de les mesures.

Ahir hi havia sessió de control a l’executiu espanyol al Congrés. I mentre Rajoy feia la darrera crida al PDeCAT –aprofitant una pregunta del seu coordinador, Jordi Xuclà– perquè “convencin” Puigdemont que torni a la “legalitat” per evitar “prendre decisions que no s’haurien de prendre mai”, als passadissos diferents portaveus feien explícita aquesta pressió electoral sobre el president català insistint que en cap cas es pot emparar en la llei de transitorietat, sinó que ha de tenir el paraigua espanyol. Aliens, si més no, a la negativa que ja els havien fet arribar fonts de la Generalitat adduint que no preveuen l’escenari d’unes eleccions autonòmiques, dirigents del PP, el PSOE i Cs mantenien el setge assegurant que fins al darrer minut hi ha temps per evitar que l’executiu espanyol desembarqui a les institucions catalanes.

Precisament sobre com s’executarà el 155, hi ha força teoria. Diverses fonts hi afegien que l’objectiu principal és controlar la seguretat –Mossos d’Esquadra– i l’economia. En aquest punt, insistien que serà cabdal el paper del Ministeri d’Hisenda, el qual, de fet, té intervingudes les finances catalanes des de setembre amb el pretext que s’havia d’evitar que es destinés diner públic a l’1-0. En tot cas, el que es donava per fet és que el vicepresident Oriol Junqueras quedaria fora de l’organigrama de govern, com el conjunt dels consellers. La qüestió, però, és que no hi ha unanimitat, si més no en el PSOE, sobre la hipotètica designació d’un govern “provisional” –s’estimen més un gabinet de tècnics–, i el que ahir ja descartava l’entorn de Sánchez és que es nomeni un ministre de Rajoy per pilotar la Generalitat. En aquest sentit, també La Moncloa subratllava que en cap cas s’està pensant en la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Algun dirigent del PP tenia clar que encomanar-li la tasca voldria dir que Rajoy ja la considerava “amortitzada”.

A banda de les mesures sobre com es produirà la intervenció, que avui podria avançar Rajoy –un cop constatin que Puigdemont no respondrà amb un no a la pregunta sobre si va declarar la independència–, la intenció del PP i el PSOE és forçar les eleccions al Parlament amb un termini “prudent”. És a dir, que davant la pressa de Cs, els altres grups consideren que s’hauria de deixar un espai temporal suficient per evitar que aquests partits pateixin una forta rebregada.

Pendents de Rajoy i de com aplica el 155

Junts pel Sí i la CUP continuen negociant la convocatòria d’un nou ple en què, a parer de la formació anticapitalista, s’hauria de fer efectiva la declaració d’independència, un pas imprescindible per als cupaires abans d’iniciar el procés constituent cap a la república catalana. Una de les opcions és fer-ho possible a través de la celebració d’un debat de política general o a través d’una proposta de resolució que es porti a aprovació a la cambra catalana. Els grups parlamentaris, però, són conscients que l’Estat espanyol observa amb lupa qualsevol pas per decretar-ne la suspensió, per la qual cosa també estudien com fer front al vet que imposarà el govern de Rajoy. Tot i que aquesta sessió encara no té data, es podria decidir dilluns en la junta de portaveus prevista. Les forces independentistes estan pendents avui del que decideixi Rajoy un cop escolti de nou l’oferta de diàleg sense condicions del president Puigdemont en resposta a l’últim requeriment del govern espanyol. En aquest cas, Rajoy podria convocar directament el Consell de Ministres per començar a activar l’article 155, que no entraria en vigor fins que fos aprovat pel Senat, que, a hores d’ara, té previst reunir-se en ple dimarts.

De moment, i fins a nou avís, l’activitat parlamentària és nul·la, una situació que ahir Ciutadans va denunciar al Tribunal Constitucional,, ja que considera que es vulneren els drets dels diputats a exercir la seva tasca de control sobre el Govern.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: