Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Consell d’Europa censura la violència policial de l’1-O

La majoria de l’Assemblea de Parlamentaris del Consell d’Europa fa una crida a una solució política pacífica

El vicepresident britànic de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Roger Gale, es preguntava per què no hi pot haver un referèndum com a Escòcia El vicepresident britànic de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Roger Gale, es preguntava per què no hi pot haver un referèndum com a Escòcia ACN
Catalunya El Punt Avui
Divendres, 13 Octubre 2017 08:07

Condemna majoritària a la violència policial, crida al diàleg i apostes per la mediació internacional. Ahir, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE) va ser més contundent que l’eurocambra i una majoria de membres van criticar obertament l’actuació de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil contra els votants de l’1-O. La institució, amb seu a Estrasburg, no forma part de la Unió Europea i, potser precisament per això, va ser més ambiciosa que el Parlament Europeu a l’hora d’abordar la qüestió.

Si fa uns dies els eurodiputats tractaven la qüestió en una sessió que duia com a títol La Constitució, l’estat de dret i els drets fonamentals arran dels esdeveniments a Catalunya, ahir els membres de la PACE tenien un punt en l’ordre del dia molt més contundent: La necessitat d’una solució política a la crisi de Catalunya.

La immensa majoria dels parlamentaris van condemnar la violència, excepte els membres de l’Estat espanyol, que van criticar que el referèndum era “il·legal” i van acusar la Generalitat d’“incomplir la llei” i “marginar l’oposició”. Els estrangers, però, van ser gairebé unànimes en la crida a una solució política pacífica. “La violència no és justificable i s’ha de condemnar. Fem una crida a la calma, a la pau i al diàleg”, va dir el vicepresident de la PACE, el britànic conservador Roger Gale. El britànic hi va afegir que, més enllà de si l’1-O era o no legal, la PACE “té l’obligació de vetllar pel compliment del Conveni Europeu dels Drets Humans”. “Els drets a la llibertat d’expressió i de reunió formen part del nucli dur de la nostra democràcia”, va dir, afegint-hi que si Escòcia i el Regne Unit van ser capaces de pactar un referèndum, també ho haurien de ser Catalunya i Espanya.

“Estem en xoc per la inesperada violència brutal contra els ciutadans”, hi va afegir l’holandès Tiny Kox, president del grup de l’Esquerra Europea. “Estem preocupats”, va admetre el suís Manuel Tornare, que va apostar per una “mediació internacional”. El model federal del seu país, va dir la també suïssa Elisabeth Schneider-Schneiter, podria ser un exemple a seguir.

El liberal Hendrik Daems va mostrar-se satisfet perquè el PACE condemni “fermament” la violència policial i, tot i remarcar que “no es pot ignorar l’estat de dret”, també va avisar que les lleis “s’han de canviar progressivament, com les societats”. “Si no, per què som als parlaments?”, va remarcar. “Cal reduir la distància entre la llei i la realitat social”, va indicar, fent una crida “al diàleg i la negociació, deixant de banda els orgulls personals” dels polítics “a Madrid i Barcelona”.

La belga Pettra de Sutter va avisar el president Rajoy que aplicar l’article 155 seria “el pitjor error” i va lamentar el to “amenaçador” de Madrid. “Catalunya ha demanat mediació, però desafortunadament Espanya, no”, hi va afegir el belga Piet de Bruyn.

Tot i les crides que es van sentir en el ple, el secretari general del Consell d’Europa, Thorbjorn Jagland, rebutja interferir en el conflicte, tot assegurant que s’ha de resoldre “prenent com a base l’actual Constitució o una versió reformada”. Jagland va dir que el COE pot assessorar en matèria “de llei constitucional”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: