Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

De Cospedal evoca l’exèrcit com a garant constitucional

Rajoy se sent guanyador per haver forçat Puigdemont a dir si ha declarat la independència i espera no haver d’aplicar el 155 “del tot” / “Gairebé amb tota seguretat, l’exèrcit no actuarà”, diu la titular de Defensa

Rajoy i la ministra De Cospedal, ahir, durant la desfilada militar a Madrid, presidida per Felip VI i Letícia Rajoy i la ministra De Cospedal, ahir, durant la desfilada militar a Madrid, presidida per Felip VI i Letícia VÍCTOR LERENA/ EFE
Catalunya El Punt Avui
Divendres, 13 Octubre 2017 07:51

L’endemà que Mariano Rajoy activés l’article 155 de la Constitució per demanar que es confirmi si s’ha declarat o no la independència abans d’explorar la suspensió de l’autonomia, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va esgrimir un altre article, el 8, per invocar l’eventual irrupció de l’exèrcit en la crisi amb Catalunya. “Les forces armades tenen atribuïda la defensa de l’ordre constitucional, de la sobirania nacional i de la integritat territorial, i estan a disposició per al que calgui fer. Gairebé amb tota seguretat, no serà necessària la seva intervenció, però tenen l’obligació d’estar preparades per defensar el país, dins i fora de les fronteres”, va avisar De Cospedal en la celebració d’un 12 d’octubre de fervor inèdit

La invocació de l’article 8 que regula el paper de les forces armades no és nova en el discurs de la titular de Defensa, però ahir cobrava un nou sentit després de la declaració en suspensió de Puigdemont, i amb 3.900 militars, 78 aeronaus i 84 vehicles a la Castellana de Madrid. Que la d’ahir no era una desfilada militar com la de cada 12-O ho van evidenciar des dels crits de “Visca el rei” i –més aïllats– de “Puigdemont, a la presó”, passant per l’ovació a Felip VI i a Rajoy, fins a la bossa de mà amb els colors de la bandera espanyola que lluïa la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, que va cometre el lapsus de lloar “la manifestació a favor de la pàtria” quan, en realitat, era un acte d’estat.

Fervor per la policia

Enmig d’aquesta exaltació nacionalista espanyola, amb una ràtio d’una bandera per cada assistent i amb el rècord de l’empresari César Cort de penjar al barri de Valdebebas la rojigualda més gran del món (731 metres quadrats, gairebé el triple que la de Colón), el govern de Rajoy, els presidents autonòmics del PP i del PSOE –hi faltaven el català; el basc, Urkullu, i la navarresa, Barkos, a més de Podem– i expresidents com Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero van celebrar la unitat d’Espanya amb el lema #OrgullososDeSerEspañoles. Si les estrelles són sempre la legió i la cabra –Roco, enguany–, en aquesta edició l’eufòria popular la va desfermar la Guàrdia Civil i la policia, convidada per primera vegada en 30 anys, coincidint amb la ressaca de les càrregues policials durant el referèndum de l’1-O. Si bé Defensa diu que la invitació es remunta al juliol, la va comunicar el 9 d’octubre, després de la repressió als col·legis electorals, i ahir la policia va escoltar les mostres de suport incondicional pel servei en terres catalanes.

Puigdemont, únic tema

En la recepció posterior que el rei va oferir al Palau Reial, i malgrat que ja se sabia que un pilot d’un Eurofighter s’havia accidentat a Albacete, Puigdemont va ser l’únic tema de conversa. D’acord amb el relat dels ministres de Rajoy, el president espanyol se sent guanyador pel fet d’haver forçat Puigdemont a dir si ha declarat o no la independència abans de les deu del matí de dilluns. “La setmana passada va ser clau”, sostenen aquestes fonts, enumerant com a èxits el discurs del rei, la “fugida d’empreses”, la manifestació de Societat Civil Catalana del 8 d’octubre i el que celebren com un “canvi de visió de la premsa internacional” sobre el conflicte.

Detenció del president

Tot i l’optimisme pel que entén que és acorralar Puigdemont des de la fortalesa d’un pacte amb el PSOE i amb l’aval de Ciutadans, l’entorn de Rajoy no oculta el desconcert oficial pel fet que hi ha juristes que opinen que el 10-O al Parlament sí que es va declarar la independència i n’hi ha d’altres que no ho tenen tan clar. Segons un dels ministres més pròxims a Rajoy, el president espanyol confia que no haurà d’aplicar el 155 “del tot”, un propòsit ambigu, perquè l’article té un redactat eufemístic i no s’ha aplicat mai. És en aquesta ofensiva que De Cospedal es va permetre invocar l’article 8 per recordar que l’exèrcit és garant de la unitat constitucional i que opera ara ja a Catalunya amb “suport logístic” i “ajudes” a la policia i a la Guàrdia Civil desplaçada al Principat. El titular d’Afers Estrangers, Alfonso Dastis, al seu torn, no va descartar que el president Puigdemont sigui detingut. “Això depèn d’ell”, va dir a la cadena francesa CNews.

Mor un pilot i res s’atura

Sorprenentment, la tràgica notícia que al migdia havia mort el capità Borja Aybar, que havia sobrevolat Madrid amb un Eurofighter abans d’estavellar-se a la base de Los Llanos (Albacete), no va interrompre ni la cerimònia ni la recepció de Felip VI, en què Catalunya era l’únic tema. La mort d’Aybar va trigar a ser confirmada per Defensa i va ser el baró manxec Emiliano García Page qui va donar la notícia en plena celebració.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: