Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tots els detinguts, lliures

Els sis últims detinguts es neguen a declarar i el titular del jutjat número 13 en decreta la llibertat provisional

Josep Maria Jové, amb el puny alçat, i Lluís Salvadó, aclamats a la sortida del jutjat Josep Maria Jové, amb el puny alçat, i Lluís Salvadó, aclamats a la sortida del jutjat ANDREU PUIG/ EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Dissabte, 23 Setembre 2017 08:16

No hi ha treva. Pràcticament a la mateixa hora que el titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, signava les interlocutòries de llibertat provisional per als últims sis detinguts en l’operació de la Guàrdia Civil contra alts càrrecs de la Generalitat per l’organització del referèndum de l’1-O, la fiscalia de l’Audiencia Nacional presentava una denúncia perquè els jutges obrin una investigació per un presumpte delicte de sedició per les mobilitzacions de protesta “tumultuàries” que hi va haver el mateix dia de les detencions –dimecres d’aquesta setmana– a la ciutat de Barcelona.

Aquesta última denúncia de l’Audiencia Nacional, que apunta directament com a responsables de les mobilitzacions Jordi Sànchez, president de l’ANC, i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, i el fet que el govern de la Generalitat alertés també ahir mateix que l’Estat espanyol està estudiant ja la manera d’inhabilitar els Mossos d’Esquadra, van encendre encara més els ànims de la gent que va sentir els últims moviments de l’Estat com un nou atac contra els seus drets més elementals.

Després que la mateixa Guàrdia Civil deixés en llibertat dijous vuit dels catorze detinguts en l’operació de dimecres, durant la qual es va entrar i es va escorcollar domicilis particulars i seus d’organismes públics de la Generalitat, ahir el titular del jutjat d’instrucció número 13 va dictar la llibertat provisional per a la resta de detinguts, sis en total, entre ells el secretari general d’Economia i mà dreta d’Oriol Junqueras, Josep Maria Jové, i el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó. Amb la posada en llibertat dels únics imputats que han passat dos nits al calabós, ja són al carrer totes les persones detingudes durant l’operació autoritzada pel jutge i amb la qual el magistrat investiga si el govern de la Generalitat ha gastat en els preparatius de l’1-O els 6,2 milions de les dues partides pressupostàries que el Parlament va aprovar per a la consulta i que van ser suspeses pel Tribunal Constitucional.

Emmanillats

La ronda de compareixences davant del jutge va ser breu, a penes dues hores. Tots els acusats es van acollir al seu dret a no declarar. Emmanillats, un fet que va aixecar rebuig i sentiments d’indignació, no van contestar ni a les preguntes de la fiscalia ni a les del mateix jutge instructor, que continua mantenint la causa sota secret de sumari.

Encara que en les ordres de la Guàrdia Civil en el moment de la detenció s’atribuïa a alguns d’ells un delicte de sedició, que pot estar castigat amb penes de fins a 15 anys de presó, ahir el magistrat va descartar-ho i va limitar les imputacions als delictes de desobediència al Tribunal Constitucional per no aturar el referèndum, prevaricació i malversació de fons públics.

A la interlocutòria dictada ahir, i a petició de la fiscalia, el magistrat acorda que els acusats es presentin un cop a la setmana al jutjat i els requereix explícitament que “s’abstinguin de realitzar qualsevol activitat directament o indirectament relacionada amb el referèndum convocat per al pròxim 1 d’octubre i/o qualsevol col·laboració amb aquest”. El jutge deixa ben clar en la interlocutòria, a la qual ha tingut accés aquest diari, que han de ser ben conscients que qualsevol acció en aquest sentit implica “incórrer en un delicte de desobediència”.

Els primers a declarar van ser els dos detinguts que no formen part del govern, Rosa María Rodríguez Curto, cap de serveis de la multinacional informàtica T-Systems, arrestada a Madrid, i el directiu de la Fundació PuntCat, que gestiona el domini .cat, Josep Masoliver. A continuació va comparèixer davant del jutge Josep Lluís Salvadó, Josué Sallent, del CTTI, Josep Maria Jové i, en últim lloc, Juan Manuel Gómez, del Cesicat.

A Jové, que ahir el Govern va destituir del seu càrrec en un intent de blindar-lo, li van notificar la multa de 12.000 euros imposada pel Tribunal Constitucional.

 

Demanen la recusació de jutge

Núria Martí, l’advocada del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, va demanar amb un escrit de dotze pàgines la recusació del titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer. Martí considera que el jutge és parcial. També va demanar que el seu client no anés al jutjat cada setmana perquè entén que no hi ha risc de fuga perquè, segons va dir, el seu “compromís amb el país” és inqüestionable.
Aquesta no és la primera vegada que un advocat sol·licita la recusació del jutge, que en la seva llarga trajectòria –té 70 anys i ha demanat poder continuar exercint fins als 72– ha tingut algunes actuacions polèmiques.

Entre elles l’empresonament de dos joves per haver llançat còctels molotov contra una comissaria de Sants o el del casteller de Barcelona Sergi Rubia per haver participat en una manifestació en defensa de Can Vies. Tots dos van ser absolts.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: