Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'exedra romana que es va descobrir a la catedral de Tarragona ja és visitable

És una mena de capella de la gran plaça porticada que envoltava el temple d'August

L'exedra ha estat museïtzada i s'hi han instal·lat lones amb dibuixos que recreen l'espai tal com era al segle I. L'exedra ha estat museïtzada i s'hi han instal·lat lones amb dibuixos que recreen l'espai tal com era al segle I. JUDIT FERNÀNDEZ/ EL PUNT AVUI.
Patrimoni Carina Filella / El Punt Avui
Divendres, 02 Desembre 2016 08:37

La ciutat de Tarragona disposa des d'ahir d'un nou espai museístic amb restes romanes, que s'afegeix al ric conjunt monumental de Tàrraco declarat patrimoni mundial de la Unesco. Es tracta de les restes d'una exedra romana de l'entorn de l'antic temple d'August que es van descobrir fa un any al claustre de la catedral. L'espai ha estat museïtzat i ahir va obrir per primer cop al públic. A partir d'aquest dissabte, quan hi haurà una jornada de portes obertes amb visites guiades, el recinte monumental s'incorporarà ja a l'entrada general a la catedral.

L'exedra romana és una mena de capella. La que ara ha estat recuperada té planta semicircular i formava part de la gran plaça porticada que envoltava el temple d'August de Tàrraco, d'unes dues hectàrees d'extensió. És una de les sis que es creu que hi havia a la zona sacra del temple i tenia un ús públic i sagrat: “S'hi podien fer judicis o activitats sacres”, segons va explicar ahir l'arqueòleg Andreu Muñoz, codirector dels treballs, juntament amb Josep Maria Macias i Imma Teixell. L'exedra, en la qual sobresurt la gran porta monumental, tenia una decoració sumptuosa i probablement estava presidida per alguna estàtua, tot i que fins ara no se 'han localitzat rastres.

L'arquebisbat, el Museu Bíblic i l'ICAC (Institut Català d'Arqueologia Clàssica), amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació i la Fundació Privada Mútua Catalana, han dut a terme ara una primera fase de museïtzació de les restes. Els dos elements que en sobresurten són una passarel·la que permet recórrer les restes romanes, i unes grans lones amb recreacions pictòriques de com era l'espai al segle I, quan es va construir. “Amb pocs metres quadrats es pot fer un recorregut per la història de Tarragona des del segle I fins al segle XX”, segons Muñoz. L'exedra romana es va desmantellar al segle VI i va romandre abandonada fins al segle XII, amb la construcció de la catedral actual, quan es va habilitar com a sala vinculada a la comunitat de canonges que en tenien cura. Ja al segle XX es va usar com una de les sales del Museu Diocesà.

Més oferta

El nou espai amplia l'oferta museogràfica del Museu Diocesà de Tarragona: “Enriqueix encara més el museu i la visita a la catedral i al claustre”, segons la directora del museu, Sofia Mata de la Cruz, que va indicar que l'any que ve, quan està prevista la segons fase de la museïtzació, s'hi traslladaran alguns elements que actualment es troben a la sala de l'antic refetor. Però, de moment, la primera fase d'obres enllestida “és suficient per no tenir ni un minut més aquest tresor tancat a la ciutadania”, segons l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, per a qui la nova sala, conjuntament amb tot l'entorn de la catedral, esdevé “un dels espais més espectaculars per veure com evoluciona la ciutat”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: