Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Experts mundials debaten a Tarragona sobre circs romans

Comença el tercer congrés Tarraco Biennal, que enguany està dedicat a aquest tipus de construccions

Inauguració del congrés Tàrraco Biennal, ahir, al centre cultural El Seminari. Inauguració del congrés Tàrraco Biennal, ahir, al centre cultural El Seminari. JOSÉ CARLOS LEÓN/ EL PUNT AVUI.
Patrimoni Carina Filella / El Punt Avui
Dijous, 17 Novembre 2016 08:34

Tarragona exerceix la capitalitat en el món de l'arqueologia. Un centenar de recercadors d'arreu del món es troben d'ahir i fins dissabte a la ciutat per analitzar les darreres troballes i estudis sobre els circs romans, en especial el de Tàrraco. Aquest és l'objectiu del tercer Congrés Internacional d'Arqueologia i Món Antic, promogut per la Fundació Mútua Catalana.

El director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, Joan Gómez, va pronunciar la conferència inaugural, Històries del circ de Tàrraco, al centre El Seminari. Aquest monument també marcarà el centre d'atenció de la cloenda del congrés, divendres, amb la presentació del pla director de l'espai urbà històric del circ romà de Tarragona, que ara està acabant de redactar un equip d'arquitectes i que ha de permetre avançar en la seva recuperació i en la museïtzació. Un monument que el catedràtic d'arqueologia de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, va qualificar “d'excepcional i únic al món romà” per la conservació de la seva estructura original sota la ciutat moderna. “És l'estrella de la corona del nostra patrimoni”, segons Ruiz de Arbulo, que va remarcar que una de les peculiaritats d'aquest circ és que “està conservat sencer, però no el podem veure perquè està sota les construccions de la ciutat actual”. “Podem treure diners en una sucursal bancària o dinar en diferents restaurants construïts sobre les voltes del circ”, va afegir. Durant el congrés també tractaran sobre les excavacions que s'hi estant duent a terme per recuperar noves parts de la graderia i de la pista. Un dels projectes més immediats serà excavar i recuperar la part del monument de la plaça dels Sedassos.

Altres ponències analitzaran les curses de carros i la simbologia de les competicions circenses, les quals, segons el comitè científic, “encara són referència pel que fa al culte dels aficionats als esportistes d'elit, a la seva imatge com a herois i mites i a la glòria del triomf”.

A la memòria de l'arqueòleg Xavier Dupré

El congrés d'arqueologia que fins dissabte té lloc a El Seminari de Tarragona està dedicat, in memoriam, a l'arqueòleg Xavier Dupré (1956-2006), pioner i impulsor de la investigació i la recuperació, precisament, del circ de Tàrraco.Dupré va ser un dels primers arqueòlegs del Servei d'Arqueologia de la Generalitat. Entre el 1987 i el 1990, va ser director del Taller Escola d'Arqueologia de Tarragona (TED'A), que va desenvolupar un ampli programa de recuperació, recerca i difusió de l'arqueologia de Tarraco.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: