Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els Mossos recuperen peces arqueològiques robades al Camp de Tarragona

A Catalunya s'han recuperat 393 conjunts arqueològics de jaciments espoliats amb unes 20.000 peces d'alt interès científic/ Entre els jaciments hi ha la Punta de la Móra, el Catllar, Masieta de Queralt, Mas d'en Ros i la platja dels Calabecs

Peces recuperades de conjunts arqueològics de jaciments espoliats Peces recuperades de conjunts arqueològics de jaciments espoliats MOSSOS D'ESQUADRA
Patrimoni ACN
Dijous, 11 Gener 2018 07:48

Els Mossos d'Esquadra han pogut determinar l’abast de l’activitat espoliadora de jaciments arqueològics d'arreu de Catalunya que havien dut a terme dos homes que van detenir l’agost passat. Els arrestats són dos homes, de 29 i 35 anys, veïns d'Amer i amb formació universitària en Geologia i Arqueologia. La investigació s’havia posat en marxa el 2016 quan els agents van detectar la venda de material arqueològic fals i d’objectes paleontològics espoliats en jaciments.

En l'escorcoll que la policia va practicar als domicilis dels arrestats, conjuntament amb dos tècnics del Departament de Cultura que feien funcions d’assessors, només els van poder intervenir una petita part del material espoliat ja que la quantitat de peces era ingent. Per aquest motiu, un cop valorada la col·lecció i la seva procedència, es va sol·licitar al mateix jutjat una nova entrada i perquisició per recollir-la en la seva totalitat i la intervenció es va produir durant el 29 i 30 de novembre i l’1 de desembre, en què es van comissar 393 conjunts arqueològics amb més de 20.000 peces indiciàries. 

Jaciments del Camp de Tarragona

Entre els jaciments paleongològics i emplaçaments arqueològics protegits que van patir l'espoli hi ha indrets del Camp de Tarragona com la Punta de la Móra, el Catllar, Masieta de Queralt, Mas d'en Ros i la platja dels Calabecs.

 Els Mossos destaquen que aquesta operació policial ha permès recuperar un material que és de domini públic i subratllen que el que contenen els jaciments pertany a la ciutadania i representa un valor cultural incalculable, més enllà de l’estrictament econòmic. Els Mossos també ressalten que l’activitat furtiva no només sostreu aquests objectes que són cabdals per posar context a la història sinó que els danys als jaciments són definitius quan es malmeten els estrats geològics que permeten explicar una part important del que va passar i com vivien els avantpassats, és a dir, els robatoris de les peces comporta una descontextualització històrica que agreuja el problema.

La disposició de cada peça dins el jaciment, segons el nivell on se situa i el conjunt d’objectes permeten als arqueòlegs entendre i explicar els esdeveniments que es van produir. Aquesta informació es perd definitivament amb els espolis i els autors només en treuen una mínima quantitat de diners, s’exposen a penes de presó i perjudiquen la comunitat científica i la societat en general.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: