Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona i Blanes fan pinya perquè els concursos de focs artificials siguin patrimoni cultural immaterial

Neix el projecte 'Els Focs Artificials de Catalunya' amb l'objectiu de projectar els dos únics concursos de focs artificials del país

La regidora de Tarragona, Begoña Floria. i el regidor de Blanes, Quim Torrecillas, amb el director general de Cultura Popular, Lluís Puig La regidora de Tarragona, Begoña Floria. i el regidor de Blanes, Quim Torrecillas, amb el director general de Cultura Popular, Lluís Puig JOAQUIM LLORENS I GARANGOU
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimecres, 14 Juny 2017 16:17

Avui al matí s’ha presentat al Palau Marc de Barcelona el projecte 'Els Focs Artificials de Catalunya', impulsat pels ajuntaments de Tarragona i Blanes amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. L'aliança de Tarragona i Blanes té per objectiu aconseguir que els concursos de focs artificials que celebren al municipi, -els únics a Catalunya i amb 27 i 47 anys d’història respectivament-, tinguin més visibilitat, més ressò i siguin considerats patrimoni cultural immaterial per part de la Generalitat que s’ha compromès a incorporar-ho al catàleg actual.

El projecte ‘Els focs artificials de Catalunya’ neix amb la voluntat de compartir experiències, difusió i activitats i per ser l’embrió per un certamen internacional que sota la marca de Catalunya doni encara més projecció a aquesta manifestació cultural. La regidora de Festes i Patrimoni de Tarragona, Begoña Floria, ha explicat que "es donarà més visibilitat als focs i seran prescriptors per altres poblacions".
El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig, ha manifestat que hi ha la voluntat de crear un festival internacional de focs artificials.

Des de fa més d’un any, els ajuntaments de Tarragona i Blanes estan treballant en el projecte comú de reivindicar el paper dels castells de focs com un signe d’identitat del país. El què uneix les dues viles és que, si bé hi ha d’altres poblacions arreu de Catalunya on es fan castells de focs com a punt culminant de les festes, només n’hi ha dues on s’organitzen en format de concurs: Blanes i Tarragona. La més veterana és Blanes, amb gairebé mig segle de tradició en l’organització del Concurs Internacional de la Costa Brava, que enguany arriba a la 47a edició. Per la seva banda, Tarragona celebrarà aquest 2017 l’edició número 27 del seu respectiu concurs.

Cada ajuntament continuarà treballant i gestionant el seu respectiu concurs comptant amb la complicitat de la Generalitat per trobar vies de finançament i gestió comunes. En aquest sentit, es tracta de compartir despeses comunes i donar un pas més, pujar un segon esgraó que ajudi a la projecció i promoció exterior a nivell de patrimoni immaterial.

Creació d’una marca inèdita a Europa

El què cerquen les dues poblacions és lluitar per revaloritzar el patrimoni cultural immaterial de Catalunya que estigui vinculat a les festes del foc i les pirotècnies. En aquesta línia, es tracta de reforçar la projecció turística dels respectius territoris –la Costa Daurada a Tarragona i la Costa Brava a Blanes- a través de criteris lúdics i culturals.

Per això, es vol crear una imatge de marca i posicionar el projecte per tal de desenvolupar un treball cultural singular, que fins ara no comptava amb cap precedent a nivell estatal ni europeu. La feina conjunta de Blanes i Tarragona vol permetre donar una major visibilitat als respectius concursos, alhora que es guanya en prestigi i projecció.

Finalment, una altra línia en què s’està treballant és en establir algun tipus de premi que pugui unificar les dues poblacions. Aquest és el calendari dels concursos de Tarragona i Blanes d'enguany:

27è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona

Pirotècnia Turís (País Valencià) – Dimecres 28 de juny
Pirotècnia Hermanos Ferrández (Múrcia) – Dijous 29 de juny
Pirotècnia Martarello (Itàlia) – Divendres 30 de juny
Pirotècnia Accitana Maria Angustias – Dissabte 1 de juliol

47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava a Blanes

Pirotècnia Vulcano (Madrid) – Dissabte 22 de juliol
Pirotècnia Tomàs (País Valencià) – Diumenge 23 de juliol
Pirotècnia Hermanos Ferrández (Múrcia) – Dilluns 24 de juliol
Pirotècnia Régie Fete Pyrotechnie (França) – Dimarts 25 de juliol
Pirotècnia Pablo (Astúries) – Dimecres 26 de juliol

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: