Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El debat sobre el projecte del teatre de Tàrraco s'enlaira

Francesc Tarrats, exdirector del Museu Nacional Arqueològic, respon les crítiques llançades per l'arqueòleg Josep M. Macias

Imatge virtual de l'estructura de ferro que recrearà les grades del teatre romà de Tarragona Imatge virtual de l'estructura de ferro que recrearà les grades del teatre romà de Tarragona T.GIRONÈS
Patrimoni Carina Filella / El Punt Avui
Dilluns, 03 abril 2017 08:43

El debat sobre el controvertit projecte de recuperació del teatre romà de Tarragona que hi du a terme la Generalitat es comença a enlairar. Francesc Tarrats, exdirector del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAC), hi diu la seva. I la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) ha organitzat per aquest dimecres, dia 5, un debat “entre totes les parts” per intentar “arribar a un consens”.

El debat el va obrir l'arqueòleg Josep Maria Macias, que en un article que es pot llegir des del 13 de març a l'edició digital d'El Punt Avui ('La gestió del Teatre romà i la crònica d'una ocasió desaprofitada'), criticava no només el projecte en si, en què es preveu la instal·lació d'una gran estructura de ferro sobre les restes romanes sinó, sobretot, que no s'hagin fets estudis exhaustius sobre el jaciment, que no s'hagi tingut en compte la comunitat universitària i que s'hagi redactat el projecte sense tenir un coneixement complet de tota l'àrea, entre altres aspectes.

Ara és Francesc Tarrats, exdirector del MNAT –i també exdirector general del patrimoni cultural, càrrec que va ocupar del 2004 al 2006– qui respon directament Macias i també critica la manca d'implicació de l'Ajuntament de Tarragona. “No seré jo el que surti en la defensa del projecte. No era aquesta precisament l'opció que vaig defensar durant molts anys per al teatre i per al solar del teatre. Insisteixo en la distinció i en el matís perquè sempre he pensat i defensat davant qui ha calgut que –atesa la lamentable historiografia d'aquest espai– estàvem davant d'un repte més urbanístic que patrimonial. Al meu parer, és aquí on es fa més difícil d'entendre la nul·la implicació de l'Ajuntament de Tarragona en el projecte. I les poques ganes d'implicar-s'hi.”

Tarrats, però, davant el lament de Macias pel fet que no s'hagi tingut en compte la comunitat universitària en el disseny del projecte i les aportacions que hauria pogut fer per un millor coneixement del monument, li rebat la poca aportació que la Universitat ha fet els darrers anys en els afers patrimonials de la ciutat: “On és aquesta institució en la nostra ciutat i en el nostre país, en les coses de la nostra ciutat i del nostre país? Hi pinta alguna cosa, socialment i acadèmicament, des de fa uns quants anys? Aporta alguna cosa aquesta Universitat a la capacitat científica de l'equip facultatiu del MNAT? Ho dubto. Ho nego”, diu l'exdirector del MNAT, institució que tutela el teatre romà.

Respecte a la polèmica estructura metàl·lica que cobrirà les restes del teatre del segle I, Tarrats diu: “Vull creure que, més enllà de l'estructura metàl·lica, hom haurà previst una museografia, la instal·lació d'elements informatius per ajudar a entendre a qui s'hi apropi la pròpia estructura metàl·lica, el teatre romà i tot el que forma part de la seva història, la del seu solar i la del seu entorn. I no només de l'abans. També del després, perquè el visitant entengui –si és que es pot entendre– el procés que va portar el monument a la ruïna molt abans de l'heroica reacció ciutadana dels anys 70”.

L'autor del projecte de del teatre de Tàrraco és Antoni Gironès, i ha plantejat una revaloració de les restes romanes i tota una actuació urbanística per convertir els aproximadament 6.000 m² que ocupa en un espai públic.

“Serà un debat sense afany de polèmica”

“Volem posar cara a cara totes les parts i veure si, entre tots, podem arribar a un consens”. Aquest és l'objectiu del debat sobre el projecte del teatre romà que ha organitzat per aquest dimecres la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), segons la seva presidenta, Pilar Alió, “sense afany de polèmica”, matisava. El col·loqui, obert al públic, tindrà lloc, a les17:00h, a la seu de l'Arqueològica i hi participaran professionals del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Agencia del Patrimoni de la Generalitat), el Museu d'Història, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, la Universitat Rovira i Virgili i la mateixa RSAT. La part més controvertida del projecte del teatre romà és la gran estructura de ferro que reproduirà els dos primers sectors de la càvea per facilitar més comprensió del monument.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: