Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El sector turístic impulsa una jornada per captar candidats per la nova temporada

Més de 400 aspirants s'han inscrit a la iniciativa, que organitza la FEHT al Parc Científic i Tecnològic de Vila-seca

Una dona fa una entrevista durant la jornada 'Treballa al Turisme' mentre dos nois -en primer pla-, esperen el seu torn Una dona fa una entrevista durant la jornada 'Treballa al Turisme' mentre dos nois -en primer pla-, esperen el seu torn SÍLVIA JARDÍ / ACN
Turisme Redacció Infocamp
Dijous, 22 Febrer 2018 11:45

A portes de la temporada turística, hotelers i restauradors de la Costa Daurada ja busquen treballadors. La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) ha impulsat per aquest dijous 'Treballa al Turisme', una jornada en què una vintena d'empreses del territori s'han presentat i han fet entrevistes de selecció de personal a tots aquells que busquen feina. Els perfils demandats van des de recepció, restauració o manteniment però també administració. A la iniciativa s'han inscrit més de 400 candidats, a més d'aquells que participen sense haver-se registrat. El representant de la FEHT, Joan Antón, apunta que la contractació és "imminent" de cara a Setmana Santa i que, veient l'èxit de la iniciativa, probablement se n'organitzarà una altra al maig per a la temporada d'estiu. La jornada s'impulsa buscant l'eficiència: "en un sol matí podem trobar els perfils que busquem", ha comentat Antón.

Antón ha explicat que 'Treballa al Turisme' surt de la necessitat dels empresaris a trobar perfils professionals que s'adaptin a tots els serveis de qualitat de turisme quan falten poques setmanes perquè comenci la temporada turística. "És un bon moment per fer una trobada on candidats i empresaris puguin fer via i en un mateix dia fer que passin tots els candidats d'acord amb les ofertes que tenen les diferents empreses", ha comentat. El sector genera uns 12.000 llocs de treball directes a la demarcació, a més d'uns 10.000 indirectes, en temporada alta.

Així, en un sol matí –de 9 hores fins a les 15 hores-, centenars de candidats han anat passant per les sales del Parc Científic i Tecnològic de Vila-seca, on diferents taules amb representants de cada empresa feien les entrevistes, breus, prèviament acordades. En aquesta jornada es busquen els perfils més clàssics del sector turístic, com la recepció, restauració –cuina i sala-, o tècnics de manteniment, cambrers de pisos, o serralleria i fusteria en el cas dels càmpings. A més, també es busquen perfils administratius o de direcció. Amb aquest primer contacte, se'n deriven les contractacions.

Personal qualificat, turisme de qualitat

Des de la FEHT expliquen que cada vegada es busquen perfils més qualificats per poder oferir un turisme de qualitat. La crida per aspirants per aquesta jornada s'ha realitzat, de fet, a centres de formació universitària, escoles d'hosteleria o centres de formació professional. "Si vols fer bé un cafè, has de tenir ofici; si no el tens, es nota", comenta Antón, que diu que el territori rep cada vegada més turistes "experts i madurs" que "necessiten rebre un servei altament qualificat i professional". De fet, segons el representant de la FEHT, comptar amb personal qualificat és "l'única manera de competir amb altres destinacions que competeixen per preu". Amb tot, els empresaris apunten que aquests perfils són els més difícils de trobar.

Un altre dels problemes amb els quals es troba el sector és la contractació, majoritàriament temporal. "Fora de temporada no es pot donar feina a tothom; l'oferta qualificada pot portar més gent que ens permeti desestacionalitzar el turisme, en la línia del que fa Port Aventura, el turisme esportiu –que valora venir fora de temporada- o el turisme sènior", ha assenyalat Anton. El sector també treballa per atreure nacionalitats que tenen vacances fora de la temporada d'estiu, que s'inicia per Sant Joan i acaba en la Diada.

Tornar al cara a cara

Els hotelers han rebut l'organització de la jornada amb satisfacció. Consideren que és una manera de tornar a contractar personal d'una manera més directa i, sobretot, eficient. Cristóbal Campaña, de recursos humans d'Oh!Tels, ha explicat a l'ACN que la jornada permet un contacte "més personal" amb els candidats, un contacte que s'havia perdut des que reben els currículums mitjançant correu electrònic.

"Estem acostumats a les xarxes, però perdem la visió del candidat", lamenta Campaña, que diu que durant el matí ha entrevistat aspirants que li han donat "bon feedback". "Això no ho reps amb un currículum o una trucada, ho veus in situ, i és un gran avantatge". A més, considera que en només un matí haurà pogut "si no tancar la contractació, tenir un compromís", una tasca que amb les dinàmiques habituals li hauria costat fins a dues setmanes.

Al Parc Científic i Tecnològic de Vila-seca, des de les 9 hores fins a les 15 hores, ha rebut la visita de centenars de candidats, que han pogut lliurar el currículum a les empreses a les quals estan interessats a treballar, i alguns han aconseguit mantenir una entrevista amb personal de recursos humans. El perfil més comú ha estat el de joves menors de 35 anys, tot i que també han participat aspirants més grans, que volen canviar de feina o millorar les seves condicions laborals.

Entre els candidats hi havia l'Ivan, un jove que ha vingut a buscar feina de cambrer –un ofici pel qual s'està formant i de què treballa els caps de setmana- o de cuiner. "He marcat tres càmpings on m'han dit que busquen personal, he fet l'entrevista i m'han dit que em trucaran; espero que tot surti bé", ha comentat en acabar la jornada, motivat amb què s'hagi organitzat aquesta iniciativa per part d'empreses per rebre "molts joves que estem disposats a treballar".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: