Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El GEPEC recomana als ajuntaments no enretirar la “corretjola” de les seves platges

Després del temporal, l’entitat recorda la importància d’aquesta planta per conservar la sorra del litoral i insta a no treure-la

"Cymodocea", també anomenada corretjola o algueró, a la platja de Torredembarra "Cymodocea", també anomenada corretjola o algueró, a la platja de Torredembarra RAMON FERRÉ / GEPEC-EdC
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dijous, 23 Gener 2020 21:47

El pas del temporal Glòria per les platges del territori ha fet que en moltes d’elles hi hagi aparegut la planta Cymodocea nodosa, localment anomenada “corretjola” i que també es coneix amb el nom d’algueró. Malgrat que molts ajuntaments s’afanyaran a retirar-la, el GEPEC- Ecologistes de Catalunya recomana precisament fer el contrari. Això es deu al fet que aquesta planta, de les úniques cinc que fan flors sota l'aigua de la Mediterrània - i que té al Tarragonès la praderia més gran de Catalunya - "és el millor fixador de sorra de les platges que existeix", assenyala el grup ecologista.

El GEPEC-EdC basa aquesta recomanació en els resultats extrets amb la creació d’un camp de dunes experimental a la platja urbana de la Paella de Torredembarra. Les proves van iniciar-se el 2012 amb un camp de dunes fixat seguint les tècniques habituals usades per l'Estat i la Generalitat arreu, van seguir el 2015 amb un altre fixat amb aquesta planta sense sembrar cap espècie, i han continuat amb un tercer camp el 2018 simplement tancant l'espai de platja sense fer-hi res. Tot i que en tot tres camps s'han recuperat les dunes (localment anomenades "muntanyans"), els resultats assolits al camp del 2015 pel que fa a la cobertura vegetal són exageradament més elevats que als altres dos camps, la qual cosa assegura una major resiliència de les dunes.

L'entitat ecologista explica que la demostrada efectivitat de la Cymodocea a l’hora d’estructurar la sorra i ajudar també a la supervivència de les platges ha fet que la Junta d’Andalusia i gestors de costes d'arreu de l'Estat s'hagin interessat per aquesta tècnica, i alguns fins i tot ja l'han començat a plantejar a les seves costes. D'aquesta manera, el grup ecologista considera "cabdal" no enretirar aquests estolons filamentosos arribats de la mar "perquè conserven l’arena, esmorteeixen els embats de la mar, aporten un element estètic de primer ordre i són un element molt important per a la biodiversitat d'aquests ecosistemes".

També recorden que les platges tenen pendents molt diferents segons sigui hivern o estiu - els de l’hivern són més inclinats -, i que la sorra colgarà la major part d'aquestes restes, especialment les més properes a la mar. Considera que enretirar-les "és una despesa econòmica i d'energia exagerada per a despullar les platges de protecció de futurs temporals abans de la temporada de bany". I, segons el GEPEC, l'enretirada de plàstics manual "esdevé molt més econòmica i ecològica que transportar aquestes restes a un dipòsit legal, pagar un cànon per al seu tractament, invertir el temps dels operaris, pagar el transport, etc..."

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: