Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Retrobament d’una falguera en perill d’extinció al Parc natural del Montsant

La planta s’havia vist per primera i última vegada el 1929 i s’ha recuperat 85 anys després

Imatge de la falguera retrobada al Parc Natural del Montsant Imatge de la falguera retrobada al Parc Natural del Montsant CEDIDA / RICHARD MARTIN
Medi Ambient Redacció Infocamp
Divendres, 26 Gener 2018 12:06

La institució catalana d’història natural ha publicat el retrobament d’una falguera en perill d’extinció a l’àmbit del Parc Natural del Montsant, 85 anys després de la seva primera cita. Aquesta planta es va identificar per primer i últim cop al parc a la boca d’un avenc l’any 1929 de la mà d’un dels primers naturalistes que va estudiar la flora de la zona, el doctor Prudenci Seró. Posteriorment, els treballs dels doctors Julián Molero i Roger Pascual, el 1976 i 2007 respectivament, no van servir per retrobar l’espècie. El parc Natural del Montsant també va realitzar cerques d’aquestes plantes entre el 2009 i el 2014 sense resultats i es va considerar com a extingida a la zona. No va ser fins al 2014 que el doctor Roger Pascual la va aconseguir retrobar.

Es tracta de l’Asplenium sagittatum, coneguda vulgarment com a llengua de cérvol, una espècie fàcil de reconèixer per la singularitat de les seves fulles i que viu a les fissures de les pedres en indrets ombrívols de muntanya, però també es pot trobar en latituds més baixes. A més de la falguera, el butlletí de la institució catalana d’història natural ha publicat 29 cites noves i altres dades de la flora del massís del Montsant, aportades pel doctor Roger Pascual. D’aquesta manera, augmenta fins a 1.305 el nombre d’espècies de flora al Parc del Montsant, convertint-lo en un dels indrets amb més biodiversitat de Catalunya.

Actualment aquesta espècie en perill d’extinció requereix un Pla de Recuperació, tal com s’especifica al Decret de flora amenaçada de Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: