Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els LED proporcionen estalvi energètic i millora de la qualitat lumínica

El gerent de Led Tech Ibèria a Reus, Robert Bonet, aconsella que els interessats facin un estudi per l’estalvi amb empreses especialitzades / A més, recomana al consumidor canviar de companyia si la factura no correspon al preu de mercat

Robert Bonet, gerent de la botiga LED Tech Ibèrica, ubicada a l'avinguda Francesc Macià de Reus Robert Bonet, gerent de la botiga LED Tech Ibèrica, ubicada a l'avinguda Francesc Macià de Reus MARINA MARTÍNEZ
Medi Ambient Marina Martínez
Dimecres, 24 Gener 2018 12:41

Quines diferències hi ha entre els llums LED, els halògenes i els fluorescents?

Hi ha diferents tipus de productes que serveixen per il·luminar entre els quals hi ha la incandescència, els halògens, els halògens metàl·lics, fluorescència i el que s’anomena també baix consum. Tots aquests respecte el LED tenen molta diferència sobretot quan parlem d’eficiència; és a dir, amb una incandescència o un halogen –que ja està prohibida la seva fabricació- és molt poc eficient perquè, per exemple, el que serien 100W amb aquestes, correspondria en 10W amb LED.

Respecte els halògens metàl·lics, la diferència és 1 a 3; és a dir, el que serien 150W d’aquests, serien 50W en LED. A més, el LED cada cop evoluciona més i aquesta ineficiència per part dels altres tipus és cada cop més gran.

Existeixen diferents tipus de LED?

Sí, hi ha molts tipus de LED, de fabricació i de component. Cada un d’ells pot derivar en productes de molt alta qualitat tot i que també pots trobar productes de baixa qualitat i, per tant, de poca durada.

En quines aplicacions es poden utilitzar els LED?

Actualment es poden utilitzar pràcticament en tot. El LED l’hem fet servir des de fa molts anys pels comandaments a distància de la televisió i ara es pot il·luminar també espais públics, privats i industrials.

Sempre hem sentit a dir que amb el LED s’estalvia més. Quant es pot arribar a estalviar?

Amb els preus que hi ha avui en dia, l’amortització del producte amb el preu energètic que hi ha ara mateix, pot estar sobre un any o un any i poc. Tot depèn del ús que es faci de cadascun.

Com pot saber, el consumidor, quin LED escollir correctament?

El LED des de fa poc temps ja ha entrat en l’obsolescència programada; és a dir, vam passar de productes que es podien trobar per nivell domèstic –com els nostres que estan entre 35.000 i 50.000 hores- a productes que estan entre les 10.000 i 25.000 hores de vida útil. Això vol dir que, en certa manera, consumim menys però tenen una vida útil molt similar als productes tradicionals.

Si una persona vol canviar d’una il·luminació tradicional a LED, ha de fer alguna modificació a la seva instal·lació?

No, tot el contrari. La instal·lació està preparada per uns consums i unes potències molt més elevades i, en aquest cas, el que fem es reduir-ho. Per tant, la instal·lació existent té menys càrrega i, per tant, allarguem també la vida de la instal·lació.

Quins són els avantatges d’utilitzar LED?

Estalvi energètic, millora de la qualitat lumínica i ventalls de colors de llum blanca. Respecte aquesta última, abans disposàvem de dos colors que serien el color càlid i el neutre; i ara podem moure’ns en quatre colors que serien el càlid, el neutre, el blanc pur i el fred amb un nivell de cronometria molt alt. Per lo tant, els colors es veuen molt fidels al que seria la llum natural.

Comentava ara els colors existents. Com funciona?

Els colors de temperatura es mesuren en graus kelvin. En el cas de la incandescència estaríem entre els 2.500 i fins els 3.000 graus; els neutres estaríem al voltant dels 4.000-4.500; els purs seria al voltant dels 5.000; i els freds, de forma legal, seria entre 6.000-6.500. Malgrat això, hi ha molts productes al mercat xinès que superen els 6.500 i arriben fins a 8.000 i són colors molt blaus, molt estridents i molt irreals.

Els colors varien en funció del que busca un client per la seva zona d’il·luminació i nosaltres el que fem és una il·luminació a la carta. Fabriquem el producte pel que el client necessita.

Quins factors poden afectar a la vida útil d’un LED?

Molts. D’entrada, els components de fabricació i, a més, la qualitat de vidre de la xarxa. Nosaltres hem de tenir en compte que aquesta qualitat pot ser dolenta i, per tant, hem d’integrar alguns components que puguin contrarestar aquest factor.

Per acabar, consells per poder estalviar?

Primer de tot, que als interessats els hi faci l’estudi per l’estalvi una empresa fiable. Nosaltres, per exemple, som especialistes en el sector i solament fabriquem i venem LED de la nostra pròpia marca. A més, un altre consell al que la gent li té una mica de por, és mirar el preu del quilowatt/hora i veure si el seu rebut està dins el preu de mercat. La majoria de vegades està molt per sobre del preu de mercat i si això passa, el meu consell és canviar de companyia. Quan la companyia no et dóna el que tu estàs disposat a pagar, canvi de companyia. Sempre s’ha de desconfiar de les ofertes perquè quan et diuen que et faran un 30% de descompte, realment el que han fet prèviament és pujar el preu.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: