Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Aturen les obres del pont de les Madrigueres al Vendrell

La nidificació del corriol camanegre obliga a interrompre els treballs de la passarel•la de la riera de la Bisbal com a mínim fins a finals d’agost

La nidificació del corriol camanegre obligarà aquest estiu a interrompre les obres del pont La nidificació del corriol camanegre obligarà aquest estiu a interrompre les obres del pont DOMÈNEC ANGUERA
Medi Ambient Cati Morell / Taempus
Dimarts, 27 Juny 2017 08:26

El corriol camanegre ha aturat novament les obres de construcció del nou pont que, amb 50 metres de longitud, travessarà la desembocadura de la riera de la Bisbal i connectarà el passeig marítim de Sant Salvador amb la zona de les Madrigueres del Vendrell. Les obres es van reprendre el mes de novembre passat després d’haver estat paralitzades durant un any per sotmetre a revisió el projecte. El desembre del 2015, el govern de l’Estat es va comprometre a refer-lo, ja que l’Ajuntament (amb Eva Mata, que en aquell moment era regidora de Medi Ambient) i l’entitat ecologista Geven Baix Penedès consideraven que el projecte que s’havia redactat era invasiu i poc respectuós amb l’hàbitat del corriol camanegre, i que incomplia els acords del pla especial de renaturalització de les Madrigueres.

El novembre del 2016, quan es van reiniciar les obres de la passarel•la, la intenció era acabar-les entre el mes de març i el mes de maig d’enguany, per tenir-ho tot a punt per a l’inici de la temporada turística, però els temporals de pluja i vent del gener van provocar retards en l’execució del projecte i ara les obres coincideixen amb l’època de nidificació d’aquest ocell protegit, instal•lat al litoral del Baix Penedès.

En aquest moment, la part central del pont està construïda. És un pont de 50 metres de longitud per cinc metres d’ample, i ja ha passat el temps necessari per a la solidificació del formigó de la base central.

El corriol camanegre

El corriol camanegre pon els ous a la primera línia del litoral entre l’abril i el maig, i fa segones postes al juny. Després de pondre els ous, el corriol camanegre els cova durant 25 dies i alimenta els pollets durant 25 dies més fins que aprenen a volar.

Amb aquest calendari a la mà, els tècnics asseguren que no podran reprendre les obres fins a la segona quinzena d’agost, però tot fa pensar que ja no es farà fins al final de la temporada turística.

Enfrontaments interns

El projecte de construcció de la passarel·la de connexió entre el passeig marítim de Sant Salvador i la zona de les Madrigueres ja va suposar enfrontaments interns al govern municipal del Vendrell quan van començar les obres, la tardor del 2015. La regidora Eva Mata, l’any 2015, com a responsable de Medi Ambient, es va enfrontar amb el seu company de grup Josep Marrasé (regidor de Platges) i amb la resta de regidors del govern en defensa d’un projecte més respectuós amb l’espai protegit de les Madrigueres, que els grups ecologistes consideren “l’última joia natural del litoral penedesenc”.

En aquell moment, les queixes dels ecologistes i la intervenció de Mata van permetre negociar amb la direcció general de Costes, del Ministeri de Foment, un recorregut alternatiu del camí de sauló i la modificació dels accessos a la platja previstos inicialment, entre altres coses.

El projecte de renaturalització de les Madrigueres preveu la recuperació de quatre llacunes que han d’estar permanentment plenes d’aigua, a més de la restauració del sistema dunar, que ha de contribuir al desenvolupament de diverses espècies vegetals i ha de garantir la presència de fauna. L’espai de les Madrigueres és, segons els ecologistes, l’única zona humida que queda al litoral del Baix Penedès i pot ser una garantia d’aigua i menjar per a la fauna, a més de ser un espai de recuperació de vegetació autòctona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: