Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'informe de les cambres constata una recuperació econòmica

Les previsions apunten que el PIB augmenti al voltant del 3% / L'ocupació està augmentat a la demarcació tot i que no ha arribat als nivells anteriors a la crisi

Presentació de l'informe de conjuntura 'L'economia del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre', aquest dilluns, a la Cambra de Comerç de Valls Presentació de l'informe de conjuntura 'L'economia del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre', aquest dilluns, a la Cambra de Comerç de Valls CAMBRA DE VALLS
Economia i negocis Redacció Infocamp
Dimarts, 27 Febrer 2018 08:07

L'informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre del quart trimestre del 2017, que realitza la Càtedra Innovació Empresa de la URV i les cambres de comerç de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls, conclou que hi ha "una recuperació econòmica important" i que les previsions apunten a que el Producte Interior Brut (PIB) augmentarà al voltant del 3% en dades interanuals. L'informe presentat ahir a la Cambra de Valls destaca els bons resultats obtinguts en el darrer quadrimesre en matèria de creixement, ocupació i de vendes a l'exterior. Tanmateix, l'estructura productiva del territori està "molt condicionada per la contractació temporal". Tampoc hi ajuda, segons l'informe, "una incertesa notòria en la presa de decisions atès l'escenari polític del país, que pot haver limitat el creixement potencial del PIB del període", resumeix el document.

Millora l'ocupació però amb massa contractació temporal

L'ocupació està augmentant, però encara no s'ha arribat als nivells de l'any 2008, previs a la crisi. Al finals del darrer trimestre de l'exercici, el nombre d'ocupats s'ha situat en més de 10.000 persones per sota de l'any 2008. Tot i això, en dades interanuals, l'increment respecte al 2017 ha estat del 5,55%. La recuperació de l'ocupació ha provocat que l'atur dismininueixi -principalment per la caiguda de l'atur de llarga durada- fins a registrar una taxa del 15,92%, superior a la mitjana catalana que és del 12,63%.

Segons informe, el mercat de treball de la zona presenta tres aspectes que cal tenir presents. En primer lloc, té un index d'ocupació inferior al de la mitjana catalana. En segon lloc, l'indicador d'activitat també és inferior. Finalment, la contractació temporal hi té un pés excessiu, ja que representa el 10,54% del total dels contractes de Cataluna, davant del 7,52% dels contractes indefinits. Aquests serien els grans reptes que cal afrontar per tal de millorar el mercat de treball del territori i recuperar el capital humà.

Bon comportament del comerç exterior

Pel que fa al comerç exterior, en dades provisionals fins al novembre, l'augment interanual ha estat del 20,12% en les exportacions i del 27,42% en les importacions. Aquests valors són molt superiors als increments dels conjunts de Catalunya i Espanya. Aquest comportament l'avala les xifres d'operacions realitzades al Port de Tarragona, que ha augmentat en líquids i sòlids, tot i que s'ha produït una pèrdua del volum d'entrades i sortides de contenidors. En el cas de l'Aeroport de Reus, malgrat l'augment d'operacions, encara registra nivells que estan per sota dels equivalents de finals de la dècada anterior.

Finalment, l'informe constata una tendència a la baixa del finançament bancari, "amb una caiguda en picat l'any 2017 en valors interanuals".El crèdit hipotecari ha augmentat, encara que ho ha fet a un ritme inferior al de la mitjana catalana, i la capitalització de noves societats ha registrat percentatges baixos si es compara amb les dades globals de Catalunya.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: