Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un marc fiscal més favorable per a la república catalana

Economia treballa en un pla que també inclou un Mercat Alternatiu Borsari i la rebaixa del preu de l’energia

La hisenda catalana rebria 24.000 milions d'euros més, mentre que la despesa pujaria uns 10.500 La hisenda catalana rebria 24.000 milions d'euros més, mentre que la despesa pujaria uns 10.500 EUROPA PRESS
Catalunya El Punt Avui
Dilluns, 16 Octubre 2017 08:09

Una Catalunya independent tindria un marc fiscal més favorable per a l’economia productiva, segons un document intern del Departament d’Economia. La Generalitat també planeja que la Borsa de Barcelona pugui passar a ser la seu d’un mercat alternatiu borsari que pugui afavorir el finançament de les companyies petites i mitjanes. A més, el preu de l’electricitat es podria abaixar per equiparar-lo al dels països de l’entorn.

La independència, segons el document del Departament d’Economia difós ahir per l’ACN, serà una “oportunitat per millorar a mitjà termini les condicions de mercat entre les quals s’han mogut les empreses fins avui”. S’hi sosté que una Catalunya independent afavoriria l’economia productiva amb “l’estímul de noves inversions, la creació d’ocupació i la dinamització del dens teixit de microempreses i pimes sobre les quals pivota una bona part del PIB de Catalunya”.

Entre els incentius fiscals que preveu el govern, s’hi troba la reformulació de l’impost de societat en el sentit de preveure deduccions per guanyar “eficàcia, neutralitat i transparència en la seva configuració”; la millora del tractament fiscal de les pimes i empreses intensives en coneixement; o la millora del tractament fiscal dels beneficis reinvertits en la pròpia activitat.

El govern també preveu una millora de la regulació del mercat elèctric. Segons el document, el mercat espanyol es caracteritza per ser “oligopolístic”, amb els preus de l’energia “sensiblement superiors” als dels països de l’entorn per una “elevada capacitat de producció infrautilitzada, manca d’interconnexió amb Europa i un deute acumulat de dèficit tarifari de més de 30.000 milions d’euros des de mitjans dels anys 90”. En el document es constata que els usuaris domèstics i les indústries petites i mitjanes van veure com s’encarien les factures un 65% i un 100%, respectivament, entre el 2008 i el 2014. Els primers paguen “un preu un 10% més car que el preu mitjà per als usuaris domèstics de la resta de la UE”, mentre que les petites i mitjanes indústries paguen un 44% més. El Departament d’Economia considera que una Catalunya independent podria oferir tarifes més beneficioses.

El govern també preveu impulsar un Mercat Alternatiu Borsari (MAB) propi que ajudi les pimes a diversificar el seu finançament. L’executiu català critica que el MAB espanyol té una “reduïda liquiditat” i unes condicions d’accés “enfocades a grans empreses”. El MAB és un mercat de valors dedicat a empreses de capitalització reduïda que busquen expandir-se i facilita una regulació a mida dissenyada per a aquest tipus d’empreses. El govern creu que la Borsa de Barcelona, que ha perdut funcions dins de l’estructura de la Borsa de Madrid, podria guanyar més funcions dins del nou MAB. D’altra banda, també preveu una diversificació de les fonts de finançament empresarial.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: