Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Banc Sabadell trasllada la seva seu social a Alacant

L’entitat ho justifica com un moviment tècnic per garantir que no quedarà fora de l’empara del Banc Central Europeu, però no preveu traspàs de plantilla ni de negoci

La decisió no tindrà conseqüències ja que el banc mantindrà els serveis centrals a Barcelona i no preveu el traspàs de plantilla ni de negoci La decisió no tindrà conseqüències ja que el banc mantindrà els serveis centrals a Barcelona i no preveu el traspàs de plantilla ni de negoci JOSEP LOSADA/ ARXIU
Catalunya El Punt Avui
Divendres, 06 Octubre 2017 08:07

El consell d’administració de Banc Sabadell va aprovar ahir a la tarda, en una reunió extraordinària, el trasllat de la seu social de l’entitat a Alacant. La decisió, amb la qual s’especulava des de feia mesos, es va precipitar ahir després d’unes jornades negres a la borsa que han costat al banc una factura milionària i la caiguda al voltant del 10% des de l’inici de setembre fins a la sessió de dimecres. Ahir, en canvi, el mercat va premiar la decisió de traslladar la seu amb una pujada del 6,16%.

El canvi es farà efectiu de manera immediata ja que els estatuts de l’entitat especifiquen que no es necessita passar per la junta d’accionistes. El comunicat enviat a la CNMV a les vuit del vespre –tres hores després d’iniciar-se la reunió, amb un únic punt en l’odre del dia– no recull cap especificació sobre la seva temporalitat.

Decisió empresarial

Els esdeveniments violents de diumenge, les protestes massives de dimarts, el discurs gens conciliador del rei, la negativa a una sortida negociada per part del govern espanyol i la possibilitat creixent d’una DUI (declaració unilateral d’independència) han tensat l’ambient i el banc ha reaccionat amb un moviment que qualifica de “tècnic” i en cap cas una significació política respecte del procés: “Som i serem un banc d’arrel catalana, és una decisió estrictament empresarial per mantenir la seguretat jurídica i protegir els clients, els accionistes i els empleats”, indiquen fonts de l’entitat presidida per Josep Oliu.

El Sabadell veu proper, o si més no més que probable, un escenari d’independència i la probabilitat que Catalunya quedi formalment fora de la Unió Europea en un primer moment és elevada, i amb la decisió d’ahir l’entitat vol assegurar-se que en aquest cas no quedarà en terra de ningú i podrà seguir tenint accés a la liquiditat del Banc Central Europeu. En aquest sentit, fonts del banc precisen que la decisió presa ahir pel consell d’administració no implica marxar de Catalunya, “el que fa és garantir-se que estarà sota el paraigua del BCE perquè cal evitar especialment la possibilitat de quedar fora d’aquesta empara”.

L’entitat financera, però, assegura que aquest canvi de seu no implicarà el trasllat de plantilla o el tancament d’oficines i que els serveis centrals es mantindran a Barcelona. De fet a la pràctica es tracta d’un canvi purament formal, però el centre de decisió seguirà estant a Catalunya, com passa amb BBVA, Santander i Bankia, amb les oficines centrals a Madrid però amb la seu fora de la capital espanyola.

L’aposta per Alacant, expliquen fonts del banc, és deguda al fet que allà disposen d’una àmplia estructura tecnològica arran de la compra de la CAM. L’altra opció que es va estudiar va ser la de Madrid, on també té una estructura destacada.

El Sabadell té prop del 70% del seu negoci a l’Estat espanyol, i la preocupació i inquietud entre els seus clients fora de Catalunya ha anat en augment en els últims dies, si bé des de l’entitat es nega que s’hagi produït una fuga de capitals. En tot cas, caldrà veure si aquesta fuga es podria produir ara entre els seus clients a Catalunya. La CUP ja va fer una crida al boicot ahir tant dirigit a Banc Sabadell com a CaixaBank, i l’alcalde del municipi de Gironella (Berguedà), David Forn, va anunciar que havia retirat els diners que l’Ajuntament tenia al Sabadell.

En tot cas el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va fer una crida a la calma i va confiar que “siguin mesures provisionals”. Per la seva banda, el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, va negar en una entrevista a La Sexta que hi hagi el perill d’una fuga massiva d’empreses de Catalunya.
Què passa amb els dipòsits i altres aspectes pràctics

La decisió precipitada de Banc Sabadell d’aprovar el trasllat de la seva seu a Alacant va generar eufòria en els mercats financers, però també un cert pànic i inquietud entre una part dels clients que es preguntaven què implicava aquesta decisió per als seus estalvis. De fet, l’entitat presidida per Josep Oliu va posar l’accent en tot moment en la idea que el trasllat de seu social es fa precisament per garantir la seguretat jurídica i la garantia dels dipòsits.

En aquest sentit l’associació d’usuaris de banca Adicae va fer ahir una crida a la tranquil·litat dels estalviadors davant una possible declaració unilateral d’independència. El president d’Adicae, Manuel Pardos, va ser molt crític amb Sabadell i també amb CaixaBank –que es reunirà previsiblement aquesta tarda per prendre la decisió sobre un trasllat de seu–, perquè considera que les decisions s’estan produint de manera “precipitada”.

En tot cas, el canvi de seu fiscal tindrà uns efectes molt menors en el dia a dia de l’entitat. La junta d’accionistes es farà a Alacant i els impostos es pagaran allà però l’entitat no preveu traslladar ni plantilla ni negoci, ni cap efecte sobre els clients.

CaixaBank ultima també l’aprovació del canvi de seu

Mentre ahir tots els focus estaven centrats en la reunió del consell del Banc Sabadell per traslladar la seva seu, el mercat ja tenia clar que la pròxima a fer el pas serà CaixaBank. De fet l’entitat que presideix Jordi Gual podria celebrar aquesta mateixa tarda un consell extraordinari per aprovar el trasllat, que es podria fer cap a les Balears, a Palma.

En el cas de CaixaBank, i a diferència del Sabadell, els seus estatuts estableixen que un canvi de domicili social ha de ser aprovat per la junta d’accionistes, cosa que retardava el procés. En tot cas, l’entitat financera podria salvar aquest inconvenient amb la reforma legal que prepara el govern espanyol. Així, l’executiu del PP, avançava Reuters ahir, estaria ultimant l’aprovació d’un decret en el Consell de Ministres d’avui que permetria fer el pas sense passar per la junta general d’accionistes.

En tot cas, el decret del govern de Mariano Rajoy no només aplanaria el camí a CaixaBank, sinó que vindria a ser una porta oberta a facilitar la fuga d’empreses de Catalunya davant una declaració d’independència.

En el cas de CaixaBank, igual que el Banc Sabadell, ha rebut en el darrer mes un fort càstig a borsa, al mateix ritme que ha incrementat la tensió política. Ahir, en canvi, els mercats financers van aplaudir el rumor que CaixaBank ultima el trasllat de la seu i l’acció va anotar-se un salt del 4,93%. Amb la decisió, que es pot fer oficial aquesta mateixa tarda, CaixaBank buscaria precisament calmar els ànims dels mercats i també dels seus clients, i especialment els del mercat espanyol.

Més moviments

A més de CaixaBank i Sabadell en els darrers dies la biotecnològica Oryzon i l’operadora Eurona han anunciat el seu trasllat a Madrid, i en els dos casos les seves accions han reaccionat amb alces importants.

D’altra banda, ahir Catalana Occident va avisar que prendrà les decisions “oportunes” per preservar els interessos dels seus clients.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: