Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El sector químic va facturar un 1,7% més el 2016 fins als 59.000 milions

La reactivació del consum intern ha continuat impulsant les vendes, un 55% de les quals segueixen realitzant-se en els mercats internacionals

Polígon petroquímic nord de Tarragona Polígon petroquímic nord de Tarragona ARXIU/ EL PUNT AVUI
Economia i negocis Redacció Infocamp
Dijous, 11 Mai 2017 13:01

La indústria química espanyola – el 25% de la qual es troba ubicada a Tarragona- va aconseguir una xifra de negocis de 59.020 milions d'euros en 2016, el que va suposar un increment del 1,7% respecte a la facturació registrada l'any anterior. Si bé el creixement productiu del sector va ser del 3%, la caiguda dels preus internacionals (associats al comportament del cru) ha estat el principal factor que ha limitat un major increment de la xifra de negocis. Així es reflecteix en la 'Radiografia del Sector Químic espanyol 2017', informe elaborat per la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique) que recull gràfics i dades d'evolució de les principals macromagnituds del sector.

El volum de negoci registrat el 2016 ha seguit recolzant-se en gran mesura en l'estabilització de l'estirada del consum intern iniciat el 2015. Així, el consum aparent de productes químics ha crescut un 1,9%, acumulant un increment del 7,4% des 2007.

Per sectors

Pel que fa a la distribució sectorial de la xifra de negocis, les Especialitats Farmacèutiques continuen sent el subsector més representatiu a l'aportar el 21,4% d'aquesta xifra de negocis, seguit de Matèries Primeres, Plàstic i Cautxú, amb un 19,1% del total . El segueix la Química Orgànica (13,1%), Altres productes de Químics (8,1), Pintures i Tintes (7,2%), Perfumeria i Cosmètica (6,9%), Detergència (6,6%), matèries Primeres Farmacèutiques (6,3%), Gasos Industrials (2,7%), Química Inorgànica (2,7%), Fertilitzants (2,6%), Agroquímica (1,6%), Colorants i Pigments (1, 1%) i Fibres Sintètiques (0,6%).

Segons la Feique, actualment, el positiu comportament macro de l'economia espanyola des del 2014 i el previst en els propers anys, permeten albirar unes perspectives positives condicionades al fet que el preu del petroli es mantingui en nivells propers als actuals.

Aquest fet, unit al fet que el sector químic manté fins al 2030 previsions del creixement mundial de la demanda superiors al 4,5% anual, han de incitar al govern, segons el president de Feique, Antón Valero, a treballar de forma eficaç en la millora dels factors de competitivitat del conjunt de la indústria i, particularment, en aquells que són fonamentals per al sector químic, com ara el cost de l'energia, el desenvolupament de les infraestructures de transport, la millora i simplificació de la legislació tècnica que ens afecta i la major defensa comercial de la Unió Europea davant altres competidors internacionals.

Segon major exportador de l'economia espanyola

Per la seva banda, en els mercats exteriors, on ja es realitza un 55% de la facturació, es va produir una situació similar a la de la xifra de negocis. Malgrat que el volum exportador es va incrementar un 1,4%, la xifra de vendes exteriors va quedar llastada per la reducció dels preus, experimentant una caiguda del 2,1% fins als 32.500 milions d'euros. No obstant, el sector continua sent el segon major exportador de l'economia espanyola (per CNAE).

Respecte al període 2007-2016, les exportacions han registrat un creixement acumulat superior al 40% i el més rellevant és que el sector ha millorat la seva posició en tots els mercats internacionals extracomunitaris, de manera que ja acullen el 41% de les exportacions enfront del el 29% que representaven l'any 2000. Prova d'això és que la indústria química espanyola exporta ja a més de 200 països i estats associats.

Les principals àrees de destinació de les exportacions del sector segueixen sent la Unió Europea (59% del total), seguida d'Àsia (13,9%) i Amèrica (12,9%). Tot i que la Unió Europea segueix congregant el gruix de les exportacions, en els últims 16 anys el destí d'aquestes s'ha diversificat guanyant terreny clarament altres zones geogràfiques del globus com els Estats Units, Canadà, Xina, Polònia o Suïssa, on s'exporta cada vegada més .

Ocupació estable, de qualitat i alta qualificació

Respecte a l'ocupació, el sector químic ha crescut un 2% en el primer trimestre del 2017 (segons dades de l'Enquesta de Població Activa) fins als 183.000 llocs de treball directes i 360.500 indirectes i induïts. El sector químic, que genera en conjunt més de 540.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts, contribueix a la generació de riquesa a través de l'ocupació estable, de qualitat i alta qualificació.

El personal investigador contractat pel sector químic creix gairebé un 8,7%

Un factor clau per a la competitivitat del sector químic és, sens dubte, la seva capacitat innovadora, àmbit en el qual aquesta indústria és especialment activa. De fet, és el sector industrial que actualment destina més recursos al desenvolupament de la R + D + I, acumulant en les seves empreses una quarta part de les inversions que la indústria espanyola destina en conjunt a aquesta àrea.

La indústria química lidera l'ocupació de personal investigador, àrea en la que ha experimentat en l'últim any un creixement destacable en incrementar en un 8,7% el nombre d'investigadors contractats en les seves empreses durant l'últim any. D'aquesta manera, un 23% dels investigadors que treballen en empreses industrials ho fa en una empresa del sector químic. Així mateix, el 57% de les companyies del sector són empreses innovadores, més del doble que la mitjana industrial (23,2%).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: