Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls presenta per Sant Jordi una cinquantena d'activitats

Els centenaris de la Biblioteca Popular i de la poetessa Montserrat Abelló, així com els 150 anys de Pompeu Fabra, marcaran els actes destacats de la programació

La directora de la Biblioteca Carles Cardó, Marina Blàvia, mostra el còmic sobre Pompeu Fabra. Al seu costat, els regidors de Cultura, Marc Ayala, i d'Acció Cívica i Joventut, Bàrbara Flores La directora de la Biblioteca Carles Cardó, Marina Blàvia, mostra el còmic sobre Pompeu Fabra. Al seu costat, els regidors de Cultura, Marc Ayala, i d'Acció Cívica i Joventut, Bàrbara Flores AJUNT. DE VALLS
Cultura Josep Cartanyà
Dijous, 22 Març 2018 12:46

El Sant Jordi vallenc aplegarà, del 17 al 28 d'abril, una cinquantena d'activitats al voltant del món dels llibres i de la llegenda del patró de Catalunya. Una trentena d'agents culturals han participat en la confecció d'un programa en què destaquen els llibres, les activitats familiars i escolars i diverses exposicions. La festa també compilarà les 31 novetats edicions d'autor o temàtica locals que han aparegut en el darrer any i que també es podran consultar a la planta baixa de la biblioteca Carles Cardó. 

La commemoració de l'Any Fabra al voltant dels 150 anys del naixement del lingüista i el centenari de la Biblioteca Popular de Valls i del naixement de la poetessa tarragonina Montserrat Abelló són les efemèrides més destacades que s'aixopluguen sota el paraigua de Sant Jordi. També es programaran activitats per difondre altres noms de les lletres catalanes com Adrià Gual -en el vessant teatral- o de Prudenci Bertrana, narrador rellegit en un espectacle de circ sobre el clàssic 'Josafat', amb la companyia Passabarret, que s'estrenarà el dissabte 28 d'abril al Teatre Principal, tal i com ha destacat el regidor de Cultura, Marc Ayala.

Tot i que els actes del centenari de la Biblioteca Popular de Valls, ja han començat i s'estendran fins a Sant Joan, alguns coincidiran amb la celebració de Sant Jordi. Potser el més rellevant pel seu simbolisme serà la interpretació de diversos fragments dels dietaris de les primeres bibliotecàries de Valls, que tindrà lloc el dissabte 21 d'abril, al migida, als jardins de la Biblioteca Popular. 

Centenari de Montserrat Abelló i Any Fabra

Amb motiu del centenari del naixement de la poetessa Montserrat Abelló (Tarragona, 1918- Barcelona, 2014), el mateix dissabte 21 d'abril, a partir de les 11:45h, als jardins de la Popular, l'Associació Trèvol realitzarà una reinterpretació visual de poemes de Montserrat Abelló, una acció batejada com 'Fotopoemes'. 

La directora de la Biblioteca Carles Cardó, Marina Blàvia, ha explicat que, amb motiu dels 150 anys del naixement del lingüista Pompeu Fabra (1868-1948), el dimecres 18 d'abril, a les 19h, la Sala d'actes de la Biblioteca Carles Cardó acollirà la presentació del còmic 'Pompeu Fabra. L'aventura de la llengua'. Es tracta d'un acte coorganitzat per la pròpia biblioteca, Rafael Dalmau Editori i Llibreria Roca.

Altres activitats

L'endemà dijous 19 d'abril, a les 18h, la biblioteca ha programat el contacontes familiar 'Visca la meva biblitoeca!, amb l'actriu Eugènia González. En aquesta narració de contems també es cantaran cançons, es ballarà i es faran jocs i endevinalles. El dissabte 21 d'abril, hi haurà dues visites comentades per a adults a la Biblioteca Carles Cardó, a les 09:30h i a les 10:15h. Aquestes visites permetran descobrir el funcionament i serveis de l'equipament, així com "la col·lecció local que acostuma a estar tancada al públic", assenyala Blàvia.

Per la seva banda, la regidora d'Acció Cívica i Joventut de Valls, Bàrbara Flores, ha presentat activitats que es fara per Sant Jordi com a resultat del "treball transversal" entre el Centre Cívic i les regidories. El divendres 20 d'abril,  les 18h, a la plaça de la Bibliteoca Carles Cardó, es representarà l'espectacle infantil 'La Llegenda de Sant Jordi', a càrrec de la companyia Toniton. La regidora ha explicat que "hi ha moltes maneres de representar la llegenda i cada any en triem una que ens aporti un valor afegit, en aquest cas, serà una llegenda molt visual". Flores ha destacat l'elevada participació rebuda, amb 51 relats dels alumnes de 1e i 2n d'ESO de les escoles vallenques.

L'endemà dissabte 21 d'abril, als Jardins de la Biblioteca Popular, es farà l'acte d'entrega de premis del Concurs de relats breus de Sant Jordi, que anirà acompanyat de compassos musicals. Es tracta d'una de les cites tradicionals del Sant Jordi vallenc, que enguany s'intercalarà amb la interpretació de fragments dels dietaris de les bibliotecàries pioneres de Valls. 

Finalment, des del Centre Cívic s'ha destacat el dia 23 d'abril, a les 10h, la Bibioteca Carles Cardó serà l'escenari d'una lectura de poesia pels alumnes del curs de català del Centre Cívic.

Actes d'entitats

El regidor de Cultura, Marc Ayala, ha destacat els nombrosos actes organitzats per les entitats. Per Sant Jordi, el 23 d'abril, Òmnium Cultural Alt Camp organitza, de 10 a 12h, a la plaça Sant Jordi, la Trobada de lectura 'En Veu Alta', i a les 12h, a la Capella del Roser, 'A tota veu', una lectura pública de poesia d'arreu del territori català per les parelles lingüístiques en la llengua original i la seva traducció al català. També hi actuarà la Suite Cor.

També s'ha destacat el II Concurs Literari Colla Joves Xiquets de Valls, a les 13h, al local de la colla, o la Mostra d'entitats juvenisl i del lleure de Valls, que es farà al Pati, de 18 a 21h. L'espectacle familiar 'Llegendes i contalles' programarà a les 19:30h, 20h, 20:30h i 21h aquesta ruta dramatitzada pel centre històric de Valls per conèixer algunes de les llegendes i contalles més arrelades. La ruta està organitzada pr l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV).

La Diada de Sant Jordi

El 23 d'abril, el centre neuràlgic de la Diada de Sant Jordi serà El Pati i altres carrers de la ciutat, on a partir de les 08h s'instal·laran les tradicionals parades de llibres i roses. A les 09h, hi haurà la tradicional arribada dels dracs, que hi romandran durant tot el dia, de la mà de la UAF. 

L'activitat més destacada es reprendrà, a partir de les 18h, amb la Despertada dels dracs al Pati, en què es farà una cantada participativa coorganitzada per la Coral Infantil Cors Alegres, l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard, l'EspaiTrad, Músic-ART i la UAF. A continuació, es farà la tradicional ballada de sardanes, amb la Cobla Ressò. Cap a les 20:30h, s'iniciarà la Passejada dels dracs, des del Pati fins a la plaça del Blat, que acabarà amb un ball final. 

 

 

 

 

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: