Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Vitxeta estrena el seu nou vestit enmig d'una trobada de luxe

El Barato presenta el nou vestit blau i estampat de la geganta durant la celebració del primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria festiva

La Vitxeta va lluir el seu nou vestit blau al Mercadal La Vitxeta va lluir el seu nou vestit blau al Mercadal JOAN GOMIS/ REUSDIGITAL.CAT
Cultura Redacció Infocamp
Diumenge, 15 Octubre 2017 08:27

No es podia escollir un escenari millor per presentar el nou vestit de la Vitxeta. Reus s'ha convertit aquest cap de setmana en l'epicentre dels gegants gràcies a l'organització del primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva, on un bon nombre d'experts mundials i locals han debatut sobre el fet geganter amb actes a la Sala Santa Llúcia. En aquet marc, ahir dissabte, al voltant de les 13h, va tenir lloc l'acte de presentació del nou vestit de la Vitxeta, a càrrec de l'establiment el Barato, d'acord amb la Colla Geganera i la Regidoria de Cultura. El gerent de la botiga, Josep Maria Casas, explicava que el nou vestit blau destaca gràcies al seu "teixit estampat, amb varietats cromàtiques semblants i de florejat". Tot i que l'ocasió ho mereixia, la veritat és que ja és un costum centenari i arrelat entre els reusencs els canvis d'indumetnària de la geganta reusenca.

Durant aquests dies, hi ha hagut ponències, activitats divulgatives i cercaviles pels carrers de la ciutat. En total hi han participat entre 25 i 30 colles amb la presència d'una cinquantena de gegants arribats d'arreu de Catalunya, l'Estat Espanyol, Europa, Àsia i Sud-amèrica.

Pel que fa a les ponències, s'han dut a terme més d’una vintena de xerrades a càrrec de ponents del màxim nivell, tant nacionals com internacionals, per contextualitzar aquest àmbit de la cultura popular en diversos països i moments, i per definir el paper del fet geganter català a escala europea i mundial, amb noms tan destacats com ara Jan Grau (Catalunya), Íñigo Castellano (Navarra), Jean-Pierre Ducastelle (Bèlgica), Paul Spapens (Holanda) o Nina Kammerer (EUA). En l'àmbit local, cal esmentar la participació de Gerard Pouget i Salvador Palomar.

L'activitat al carrer

La jornada de dissabte, a més de l'estrena del vestit de la Vitxeta, també va estar marcada al carrer la plantada que hi va haver al matí a la plaça de la Llibertat i que al migdia es van desplaçar en cercavila fins a la plaça del Mercadal. Durant la tarda, es va fer una nova cercavila dels gegants participants, amb un recorregut més ampli i semblant al de la Festa Major de Sant Pere. A les 19:30h, va tenir lloc una mostra de balls de gegants, i a les 23h, el concert de la Banda de la Festa Major. Quant a la trobada de colles, aquesta va començar dissabte a les 10h a la plaça de la Llibertat i finalitzarà avui a la mateixa plaça.

Aquest diumenge 15 d'octubre s'uniran a la cercavila els gegants catalans, a partir de les 09h. A les 11h, començarà una nova cercavila pels carrers de Reus i, finalment, a les 13h, arribaran tots els elements festius, on es farà una ballada final i diversos parlaments.

Paral·lelament, al vestíbul de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia (raval de Robuster, 34) es podrà veure, del 12 al 27 d'octubre, l'exposició 'Gegants del món', mentre que el divendres 13 a la tarda i el dissabte 14 es projectarà al Castell del Cambrer l'audiovisual 'El fet geganter, patrimoni cultural mundial'.

El certamen està organitzat per l'Ajuntament de Reus, els Gegants de Reus i l'Agrupació Gegantera de Catalunya en el marc de la capitalitat cultural de Reus 2017.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: