Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Priorat, candidat mundial a la Unesco l’any vinent

El Consell del Patrimoni Històric presentarà la candidatura catalana el mes de febrer juntament amb la del paisatge canari del Risco Caído

La Cartoixa d'Escaladei, un dels valors històrics del Priorat La Cartoixa d'Escaladei, un dels valors històrics del Priorat MERCÈ RIBÉ/ EL PUNT AVUI
Cultura El Punt Avui/ACN
Dissabte, 07 Octubre 2017 08:45

El Consell del Patrimoni Històric espanyol va acceptar ahir la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani a patrimoni mundial de la Unesco.

Segons va informar la candidatura, l’Estat la presentarà al Centre del Patrimoni Mundial de la Unesco el febrer de l’any vinent perquè sigui reconeguda, si és el cas, el 2019. Juntament amb el Priorat, aquest organisme estatal encarregat d’aprovar les diferents propostes també presentarà la candidatura Paisatge Cultural de Risco Caído i els espais sagrats de muntanya de Gran Canària, que ja va ser escollida el mes de març.

Reformulació

Precisament, el març passat el paisatge del Priorat no va ser seleccionat i els seus impulsors van avançar que reformularien la seva proposta per tornar-la a presentar durant el mes de setembre.

La proposta de candidatura, segons els requisits de la Unesco, justifica el seu valor universal excepcional, prenent com a base els criteris V i VI establerts per la convenció: per ser “un exemple eminent d’assentament humà tradicional, d’utilització tradicional del territori, representatiu d’una cultura i de la interacció humana amb l’entorn, especialment quan ha esdevingut vulnerable per l’impacte d’una mutació irreversible”, i per “estar directament o materialment vinculat a esdeveniments o a tradicions vives, idees, creences o obres artístiques i literàries que tinguin una significació universal excepcional”.

Promoguda des del 2007

La candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani està promoguda des de l’any 2007 per l’Associació Prioritat –que agrupa el teixit socioeconòmic i cultural de la comarca–, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona.

Set mesos de treball

Després que el mes de març el Consell del Patrimoni espanyol decidís, de moment, no acceptar encara la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, va anunciar que els impulsors treballarien durant els següents mesos per “reforçar punts de la candidatura que han de quedar més clars en un aspecte tècnic” en un projecte “de complexitat” i amb molts “punts transversals”.

Publicitat