Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Joaquim Roy presenta a Montblanc un llibre del patriarca del nacionalisme català

El llibre basat en les memòries del montblanquí Josep Conangla a Cuba es presentarà aquest divendres, 4 d'agost, a les 20h, al Museu Comarcal

Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc 1875 - L'Havana1965) és considerat patriarca del nacionalisme català a Cuba Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc 1875 - L'Havana1965) és considerat patriarca del nacionalisme català a Cuba CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Dijous, 03 Agost 2017 21:10

Aquest divendres 4 d'agost, la sala d'actes del Museu Comarcal de Montblanc acollirà la presentació del llibre, en versió anglesa, de Josep Conangla 'Memorias de mi juventud en Cuba: un soldado del ejército español en la guerra separatista (1895-1898)'. En l'acte, que començarà a les 20h, hi intervindran Josep Gomis, president del Museu Arxiu de Montblanc i comarca, Jaume Renyer, estudiós de la Constitució de l'Havana de 1926, Joaquim Roy, catedràtic de la Universitat de Miami, i Josep Andreu, alcalde de Montblanc.

'Memorias de mi juventud en Cuba: un soldado del ejército español en la guerra separatista (1895-1898)'

El llibre relata les vivències de Josep Conangla com a soldat a la guerra de Cuba.Conangla va ser un poeta, assajista i poeta montblanquí, considerat el patriarca del catalanisme a Cuba.

Treballava de periodista, tot i que era llicenciat en Dret i Lletres, quan va emigrar a Cuba el 1905. A l'illa es va distingir pel seu catalanisme actiu, arribant a ser director del Centre Català de l'Havana i un dels fundadors de La Nova Catalunya (1908).

Independentista declarat, Conangla donava sovint conferències sobre política catalana. Va col·laborar estretament amb Macià i Estat Català durant el seu exili forçós a França i Bèlgica. Durant aquest període van fundar el Club Separatista Català, embrió del Partit Separatista Revolucionari de Catalunya, que aspirava a reunir sota un mateix líder a totes les forces independentistes catalanes existents a Amèrica. El procés va culminar amb l'Assemblea Constituent del Separatisme Català, que va redactar una Constitució provisional de la República Catalana l'any 1928.

Amb l'arribada de la República, Conangla és nomenat delegat de la Generalitat de Catalunya per a Cuba i Amèrica Central, fins a la derrota republicana a la Guerra Civil espanyola. Durant els anys de la postguerra va ajudar molts exiliats catalans i espanyols desplaçats a Cuba.

Joaquim Roy

Joaquim Roy va néixer l'any 1943 a Barcelona i és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i doctor per la Georgetown University. Ara, és director del Centre d'Excel·lència de la Universitat de Miami, on també exerceix la docència. És catedràtic Jean Monnet ad personam. Anteriorment, va ser professor de la Georgetown University, de la John Hopkins University i de l'Emory University.

Entre els seus 38 llibres, com a autor, editor o coeditor, destaquen 'El pensamiento demócrata-cristiano', 'The Reconstruction of Central America: The Role of the European Community', i 'The Iberoamerican Space / El Espacio Iberoamericano'.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: