Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Nou cicle de xerrades sobre el patrimoni cultural de Montsant

El Parc Natural de Montsant i Carrutxa organitzen conferències sobre el poblament medieval del Montsant i el foc com a element de la cultura popular, durant el mes d’agost

Cremada de les torxes fetes d'espígol la Nit de Reis a Margalef Cremada de les torxes fetes d'espígol la Nit de Reis a Margalef CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 02 Agost 2017 12:45

Com cada estiu, el Parc Natural de Montsant organitza un nou cicle de xerrades amb la col•laboració de Carrutxa, Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria. Des de la seva creació, el Parc sempre ha relacionat la conservació del patrimoni natural de Montsant amb la història i cultura dels pobles de Montsant, i a partir d’aquí, l’observació i consciència de com aquesta ha deixat la seva empremta en el paisatge. Aquest estiu, el cicle de xerrades tractarà dues temàtiques principalment. D’una banda, es tractarà tot el patrimoni cultural associat al foc, on s’inclouen costums que han estat reconeguts com a patrimoni immaterial mundial. De l’altra, l’historiador Ezequiel Gort oferirà tres xerrades sobre el poblament medieval de Montsant.

La riquesa del patrimoni cultural associat al foc, en tots els seus usos i manifestacions, és enorme: denominacions, estris per a la seva obtenció i conservació, usos en els àmbits domèstic i productiu, transformació del territori, simbologia, creences, presència en rituals, costums festius, etc. Per conèixer més sobre aquesta temàtica, el divendres 18 d’agost, Salvador Palomar oferirà una xerrada a Ulldemolins per donar a conèixer costums i pràctiques que han estat presents al Priorat i als pobles de Montsant. Dies abans, el 13 d’agost, ho farà a Margalef de Montsant, població del Priorat que conserva un antiquíssim costum vinculat al solstici i a les festes hivernals. A Margalef, xiquets i xiquetes cremen les torxes fetes d'espígol la nit de cada 5 de gener, tot esperant l'arribada dels Reis d'Orient.

D’altra banda, l’historiador Ezequiel Gort explicarà, en una conferència sota el títol ‘La formació medieval de Montsant’, com es van formar els pobles de la comarca i els de la serra, i com aquests van evolucionar: des de la seva població alt medieval i els musulmans, la conquesta cristina, el naixement de les poblacions, les immigracions del segle XII-XIV, la incidència dels monestirs, l’evolució de les poblacions i del paisatge fins a tractar com era la vida quotidiana durant l’època baix medieval, etc. Aquesta xerrada es realitzarà a Cabacés, l’11 d’agost, a la Bisbal de Falset, el 16 d’agost, i a la Morera de Montsant, el 22 d’agost.

Totes les xerrades es realitzaran a les 20h i són d’entrada lliure.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: