Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un tast d'història

Una mostra fotogràfica recull tota l'actuació feta durant la Guerra Civil Espanyola a la costa de Cunit

Imatge de l'exposició sobre la línia de defensa de la costa a Cunit Imatge de l'exposició sobre la línia de defensa de la costa a Cunit AJUNTAMENT DE CUNIT
Cultura Cati Morell / Taempus
Dilluns, 22 Mai 2017 08:09

Les parets de l'Oficina de Turisme de Cunit s'han convertit durant aquest maig i també el juny en una mostra fotogràfica de les tècniques de defensa de l'exèrcit republicà a la costa de Cunit durant la Guerra Civil Espanyola. Coincidint amb la preparació de la jornada de recreació històrica que tindrà lloc el dia 27 de maig, el Grup d'Estudis Cunitencs ha fet un recull fotogràfic que permet fer un viatge en el temps i contemplar unes platges totalment diferents a la línia de costa que el municipi té actualment.

Res a veure amb la imatge turística d'una costa pensada per gaudir, sinó tot al contrari: un paisatge obligat a instal·lar construccions defensives per frenar l'entrada de l'enemic a través de les escletxes que la costa ofereix, deixant a la vista la vulnerabilitat d'una població oberta al mar.

El regidor de Turisme i Patrimoni, Jaume Casañas, pensa que aquesta és una gran oportunitat per veure un interessant recull que permet obrir la porta a una manera de viure d'acord amb les característiques d'una època que ha esdevingut un episodi important de la història.

Protecció i vulnerabilitat

Tota la línia de costa disposava, en aquella època, de nombrosos sectors extremadament vulnerables en el cas que es produís un hipotètic desembarcament de l'exèrcit “nacional”, després de la derrota de l'exèrcit republicà a Mallorca. Per això, es van construir trinxeres, fortins de formigó i bateries d'artilleria. Ja hi havia un quarter de carrabiners de planta baixa i pis sobre la platja, al costat de l'estació, però s'havia de millorar la seguretat de la zona per frenar l'entrada de l'exèrcit enemic. El govern català pensava que es podia produir un desembarcament des de les Illes. A la desembocadura del torrent del Mas d'en Pedro, que fa de límit del municipi, s'hi va construir una petita fortificació aïllada de formigó per acollir una metralladora de defensa. Aquesta casamata formava part d'una línia defensiva que es completava amb un fortí rectangular, a la riba esquerra del torrent. Aquest fortí constava de dos blocs semicirculars a cada extrem i donava visibilitat i marge de maniobra a les tropes de defensa en el cas de patir un atac per la línia de la costa.

De tot això, avui, ja no en queda res. Només imatges. Totes les construccions defensives van ser enderrocades a final dels anys 50, un cop acabada la Segona Guerra Mundial. Però les fotografies de l'exposició que es poden veure a Cunit traslladen els més grans a uns anys difícils, on el valor de les coses era un altre, i posen imatges a una part de la història recent del país que els més joves han après en els llibres.

Amb aquesta exposició i la recreació històrica del 27 de maig, Cunit vol oferir la possibilitat de conèixer els costums i la manera de fer en temps de guerra. La recreació permetrà conèixer què menjaven, com feien els torns o quin armament utilitzaven els soldats que defensaven la línia de la costa a Catalunya. No només a Cunit, sinó a tot el país.

La recreació històrica es podrà fer seguint una ruta guiada a les 11.30, 12.30 i 13.30, i l'exposició es pot visitar en horari de dilluns a dissabte de 10.00 a 14.00 h, i divendres fins a les 18.00 h.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: