Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Hospitalet de l'Infant custodiarà el joc de bitlles més antic del poble

Els propietaris l’han donat gratuïtament al Grup de Bitlles del Foment Cultural per afavorir-ne la preservació i divulgació

L'alcalde, Alfons Garcia; Claudina Serra, el Joan Gálvez i el responsbale del Grup de Bitlles del Foment Cultural de l'Hospitalet de l'Infant, Teo Castillo L'alcalde, Alfons Garcia; Claudina Serra, el Joan Gálvez i el responsbale del Grup de Bitlles del Foment Cultural de l'Hospitalet de l'Infant, Teo Castillo CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Diumenge, 21 Mai 2017 01:08

Joan Gálvez Perelló i Claudina Serra Barberà han donat al Grup de Bitlles del Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant el que es considera el joc de bitlles més antic de l’Hospitalet de l’Infant. Aquests veïns del poble són propietaris d’un conjunt de sis bitlles i tres bitllots de diferents mides, que creuen que són d’interès per a la col·lectivitat pel seu valor informatiu i cultural i volen afavorir-ne la preservació i divulgació.

Per aquest motiu, han decidit lliurar-lo de manera gratuïta, tal com consta al document que van signar el passat dimecres 17 de maig junt amb el tresorer de Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant, Jordi Miralles; el responsable del Grup de Bitlles d’aquesta entitat local, Teo Castillo; i l’alcalde, Alfons Garcia. Amb la signatura d’aquest document, el Grup de Bitlles del Foment Cultural s’ha compromès a custodiar aquest joc de bitlles, que té més d’un centenar d’anys d’antiguitat i amb el qual es va jugar fins a l’any 1936, “amb preferència a la seu de la Regidoria de Cultura o al futur museu de la localitat, perquè sigui considerat patrimoni del poble”.

El Grup de Bitlles s’ha compromès, igualment, a gestionar la restauració de les peces del joc, que constitueixen “un apreciat record de l’avi Joan Gálvez Margalef i del context social del poble”, tal com han manifestat els propietaris. I també a reproduir-les, “per a una millor difusió o memòria de com es jugava antigament”.

De fet, el responsable del Grup de Bitlles, Teo Castillo, va mostrar la reproducció de què disposen ja i ha anunciat que al mes de juny s’organitzarà una tirada a l’antiga a l’Hospitalet, per ensenyar amb aquesta còpia com es jugava a bitlles abans de la guerra civil, quan es feien apostes de diners. La còpia ha estat construïda pel torner Ángel Beltran, de Montbrió del Camp, amb fusta d’alzina procedent dels dos arbres que es van tallar a la Plaça del Pou el 27 de gener de 2014, per les obres de remodelació d’aquest espai públic.

A l’acte oficial de signatura del document de donació del joc de bitlles antic, que s’ha organitzat en el marc de la celebració dels 30 anys de bitlles a l’Hospitalet de l’Infant, tant la regidora com l’alcalde van manifestar el seu agraïment pel fet que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant pugui actuar com a dipositari d’aquest conjunt de bitlles i “contribuir a preservar la memòria d’aquest joc popular, tan nostre, que forma part del patrimoni cultural del municipi”, segons van dir.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: