Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La sirena de la fàbrica del Pla crida a festa

Aquest cap de setmana es commemora el centenari de la fàbrica tèxtil que va canviar la vida del poble

Detall d'una imatge antiga de la fàbrica tèxtil del Pla, on destaca la gran xemeneia Detall d'una imatge antiga de la fàbrica tèxtil del Pla, on destaca la gran xemeneia AJUNTAMENT DEL PLA DE SANTA MARIA
Cultura Maria J. Ramos/El Punt Avui
Divendres, 24 Març 2017 08:45

La xemeneia traurà fum i la sirena que marcava els torns dels treballadors tornarà a sonar. Uns senyals quotidians temps enrere, però que aquest cap de setmana tothom percebrà com a extraordinaris, i és que formen part de la commemoració del centenari de la fàbrica tèxtil Martí, Llopart i Trenchs que es va instal·lar al Pla el 1917. Es conta que per inaugurar la nova fàbrica es va organitzar una gran festa amb tres envelats per als balls amb orquestra. I aquell esperit festiu i de celebració es tornarà a deixar sentir a partir d'avui a la nit amb el correfoc dels Diables del Pla. Serà el tret de sortida d'un programa que s'allarga fins diumenge i que ha tingut una gran acollida. Per exemple, les visites teatralitzades de demà i diumenge han penjat el cartell de complet.

Es tracta de la proposta 'L'ensumania treu fum. Un viatge al 1917' que transportarà els assistents fins al mateix dia de la inauguració de la fàbrica. Hi participen una vintena d'actors i els capgrossos del Pla. A qui s'ha quedat sense plaça, se li ofereix com a alternativa la filmació d'aquestes visites, que es projectarà a la Sala Parroquial demà i diumenge a la tarda. També dissabte serà l'acte commemoratiu i la inauguració de l'exposició d'objectes i fotografies del centenari i el sopar amb acte de reconeixement a totes les persones que van treballar a la fàbrica. La vetllada continuarà amb ball amb la cobla orquestra Montgrins. Diumenge al matí es proposa una excursió seguint el recorregut de la Mina d'Aigua des d'on s'abastia la fàbrica. Al migdia serà l'actuació castellera de les dues colles vallenques. Finalment, la commemoració es clourà amb l'espectacle multidisciplinari 'Fàbriques de sons. Cors a l'època industrial', de la Coral Cantiga i el Cor Ciutat de Mataró.

Ara, patrimoni del Pla

Gairebé totes les famílies del Pla han tingut un lligam amb la fàbrica, que entre els anys 1917 i 1998 va acollir l'activitat de quatre empreses. La seva instal·lació va facilitar la incorporació de les dones del poble al món laboral i el pas d'una economia rural a formar part del teixit industrial del país. Actualment, l'espai és municipal i és la seu del Centre d'Interpretació del Tèxtil i el Museu Agrícola. L'antiga bassa forma part d'un gran jardí obert al públic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: