Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Ribó adverteix que la renúncia de Sánchez a l'escó podria ser nul·la si es demostrés que és fruit de la "intimidació"

El Síndic de Greuges sosté que "un jutge no és ningú per decidir qui és o no el candidat" quan hi ha hagut milions de persones que van votar el 21-D

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, atenent els mitjans de comunicació a l'IEI de Lleida El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, atenent els mitjans de comunicació a l'IEI de Lleida SALVADOR MIRET / ACN
Catalunya ACN
Dimarts, 20 Març 2018 21:10

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, considera que la renúncia a l'escó per part de Jordi Sànchez –en cas d'acabar-se materialitzant- podria ser considerada nul·la si es demostrés, tal com preveu el Codi Civil espanyol, que és un acte fruit de la "intimidació" per poder obtenir la seva llibertat. El Síndic defensa que Sànchez "és lliure" de prendre aquesta decisió però deixa clar que "un jutge no és ningú per decidir qui és o no el candidat quan hi ha hagut milions de persones que convocades a les eleccions del 21-D han anat a votar i se'ls ha de respectar el seu dret a elecció i participació, i després a aquells que han rebut l'encàrrec al ser elegides per aquests votants". Ribó ha manifestat "respecte absolut" a les decisions del poder judicial però ha assenyalat que, "en la mesura que puguin afectar drets fonamentals, entrem a analitzar-les" des de la Sindicatura.

Ribó ha recordat que el Codi Civil espanyol plateja que "hi ha actes de consentiment que són nuls si hi ha hagut violència, enguany o bé intimidació". En aquest sentit, ha remarcat que si es demostrés que la renúncia a l'escó de Jordi Sánchez és fruit de la "intimidació", podria ser considerada nul·la.

D'altra banda, el Síndic ha posat de relleu les "agressions" a drets fonamentals que s'estan produint a Catalunya i també l'estat espanyol "veient algunes sentències", que "posen en perill la llibertat d'expressió i de manifestació. "És un error i una agressió fortíssima no només a les lleis catalanes i espanyoles sinó al Codi Europeu de Drets Humans quan veiem que hi ha jutges que han arribat a dir que les manifestacions de l'Onze de Setembre són actes criminals", ha manifestat Ribó.

Però el Síndic també ha advertit que "està en perill el funcionament normal de les institucions quan persones que han estat elegides per vot popular no puguin seqüencialment ser elegides per a càrrecs superiors quan un jutge les ha invalidat", com seria el cas de Sànchez, fet que considera "una autèntica barbaritat i un atemptat a la separació de poders". Per Ribó, "el jutge no ha de poder entrar en la columna de representació popular, democràtica i parlamentària, hi ha d'entrar la població que vota i les institucions que garanteixen que el vot es tradueix en els càrrecs que s'elegeixen". En aquest sentit, ha recordat que "el Codi Europeu de Drets Humans diu que tot càrrec elegit ha de poder exercir el càrrec per al qual ha estat elegit" i "això no ho pot trencar cap jutge", ha sentenciat el Síndic.

El Síndic de Greuges ha presentat aquest dimarts a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida l'Informe al Parlament 2017 amb una conferència titulada 'La situació dels drets a Catalunya'. Ribó ha reiterat de l'impacte que està tenint una "aplicació desmesurada" de l'article 155 en polítiques socials i de la "regressió de drets" civils i polítics a Catalunya relacionada amb el procés. En aquest sentit, el Síndic ha manifestat que ha frenat l'aprovació de la Llei de caça de Catalunya, la implementació d'un pla estratègic per als Agents Rurals i, també, la regulació que permeti als membres d'aquest cos portar armes, compromisos que va adquirir el Govern arran de la mort de dos Agents Rurals a mans d'un caçador a Aspa (Segrià) el gener del 2017.

El Síndic investiga la presumpta agressió de dos agents de la Urbana a dos joves en un bar de Lleida

Altrament, Ribó ha explicat que, després de visionar les imatges que es van reproduir als mitjans de comunicació, des de la Sindicatura s'ha obert una actuació d'ofici arran de la presumpta agressió de dos agents de la Guàrdia Urbana de Lleida a dos joves en un bar de la ciutat. "És un tema que ha passat fa molt poques setmanes" i "estem a l'espera de resposta de les qüestions que vam poder visionar", ha explicat, tot remarcant que el Síndic actua "a partir del que pot recollir i de les informacions que li puguin fornir les autoritats que estan al front dels serveis on podrien haver hagut irregularitats".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: