Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Puigdemont lamenta l’ajornament de la investidura i crida a la unitat del sobiranisme

El presidenciable de JxCat diu que “no hi ha cap altre candidat ni aritmètica possible”

Carles Puigdemont, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació al parlament danès, el 23 de gener Carles Puigdemont, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació al parlament danès, el 23 de gener JORDI PUJOLAR/ ACN
Catalunya ACN
Dimecres, 31 Gener 2018 08:33

El candidat de JxCat a la investidura, Carles Puigdemont, ha volgut emetre un missatge des de Brussel·les que ha fet públic aquest dimarts al vespre, després que al matí el president del Parlament, Roger Torrent, ajornés el ple on estava previst fer-lo president de nou. En un vídeo distribuït per les xarxes socials, Puigdemont “lamenta” la decisió de Torrent de no celebrar el ple però diu que “s’ha de respectar”. A més, ha volgut fer una crida a “la unitat” de l’independentisme i el sobiranisme per superar “aquest nou atac” i donar “una resposta coordinada” per abordar “l’etapa del desplegament de l’1-O i 21-D”.

“Avui m’agradaria dirigir-me a vosaltres investit ja com a president un altre cop i amb el ple d’investidura celebrat. S’hauria materialitzar així la voluntat de la majoria del Parlament i del poble de Catalunya expressada a les urnes. Els 68 diputats d’aquesta majoria són la millor garantia democràtica per a la celebració del ple, i no hi ha cap altre candidat ni cap combinació aritmètica possible. Lamentablement el ple no s’ha celebrat. El president del Parlament ha optat per un altre camí i hem de respectar la seva decisió”. Amb aquestes paraules, Puigdemont s’ha desentès de l’ajornament de la sessió, tot reclamant respecte per la decisió.

El missatge on Puigdemont ha lamentat la situació li ha servit també per apuntar que aquest dimarts “Catalunya tenia l’oportunitat de continuar construint el país que els ciutadans volen, però haurà de mantenir-se encara en la paràlisi que obliguen els que han perdut les eleccions”. Tot i això, ha volgut remarcar que creu que no té “cap dret a obrir cap porta que legitimi aquest atac que s’ha sofert com a país”, en referència al que considera una estratègia de pressió i “judicialització de la política” engegada des de l’Estat.

“Sobre els resultats d’un xantatge no es pot construir futur, república, dignitat ni democràcia. Tanmateix, amb diàleg i negociació tot es possible. Negar-se a parlar, a relacionar-se amb aquesta realitat és negar als catalans la llibertat de decidir ja no si volen un Govern que vol un estat independent, sinó si poden escollir un Govern”, ha sentenciat Puigdemont al vídeo.

És per això que el candidat de JxCat ha considerat que “ha arribat el moment que la majoria social i política del sobiranisme doni una resposta unitària i coordinada a aquest nou atac per abordar l’etapa del desplegament de l’1-O i del 21-D”, tot convidant els representants independentistes a establir una estratègia que “permeti superar el desafiament de l’Estat, consolidar posicions i desplegar, sense xantatges i repressions, el mandat de les urnes”. “El que ens ha dut aquí és la unitat, no la perdem. És el que somnien els que ens volen a la presó i a l’exili per molts anys. Mantinguem-nos units perquè vindran molts desafiament democràtics que només podrem superar de la mateixa manera que hem superat un darrere l’altre”, ha sentenciat.

I és que Puigdemont admet que “davant hi ha un Estat molt poderós, amb permís per anar més enllà de l’estat de dret”, però ha demanat no oblidar que “posa en evidència les seves costures quan ens adrecem sense complexos, sense por i sense renuncies”. “Si ens mantenim junts, ferms, dignes, democràtics i pacífics anirem avançant en la plenitud de la llibertat, perquè tenim dret i perquè ens l’hem guanyada”, ha comentat Puigdemont.

De la mateixa manera, ha defensat que des que part del seu Govern “es va instal·lar a l’exili” s’han “mantingut intactes” els objectius de “preservar la continuïtat de la institució històrica de l’autogovern català i la defensa del mandat de l’1-O”.

A més, ha insistit que, sota el seu criteri, l’Estat “no només no ha acceptat els resultats electorals, sinó que els ha intentat canviar als despatxos”. “La democràcia ni s’ajorna ni se suspèn. No podem acceptar que es puguin dictar presidències des de Madrid, de cap manera. Perquè seria hipotecar d’ara endavant i per sempre els resultats electorals de Catalunya”, ha dit, tot afegint que això suposaria “rendir-se a les maniobres de l’Estat i trair la voluntat dels electors d’ara i de tots els que han lluitat per les institucions legítimes i democràtiques”. “Ens obligaria a deixar de mirar als ulls els que han fet grans sacrificis personals per ser on som”, ha conclòs.

En aquest sentit, ha definit el moment com un “conflicte polític”, derivat de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “La investidura i la formació d’un Govern són el camí del ràpid per acabar amb el 155. Tanmateix, no podem esperar garanties d’un sistema judicial que empresona i que fa seguidisme d’un Estat que se salta els drets més elementals. El mandat del 21-D es claríssim: no volem 155 ni la repressió per les nostres idees. I pensar que s’acabarà el 155 complint com a alumnes avantatjats la doctrina del 155, és d’una gran manca de realisme”, ha sentenciat. I és que per a Puigdemont, “la normalitat democràtica és la que surt del Parlament i no del TC”, apuntat així a no seguir les indicacions del Constitucional si afecten a la seva investidura.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: