Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Albiol acusa Cs de "manca de patriotisme" per no cedir-los un diputat per formar grup parlamentari

El president del PPC insta els independentistes a proposar una alternativa a Puigdemont i no generar més tensió

El líder del PPC, Xavier García Albiol, saluda el president del Parlament, Roger Torrent, en el marc de la ronda de contactes prèvia a la investidura El líder del PPC, Xavier García Albiol, saluda el president del Parlament, Roger Torrent, en el marc de la ronda de contactes prèvia a la investidura RAFA GARRIDO/ ACN
Catalunya ACN
Divendres, 19 Gener 2018 07:53

El president del PPC, Xavier García Albiol, ha acusat Cs de "manca de patriotisme" en no cedir-los un diputat per tenir grup propi i els ha tornat a recriminar que no hagin intentat la investidura. Ho ha dit en roda de premsa després de reunir-se amb el president del Parlament, Roger Torrent, a qui li ha traslladat que al PPC li hagués agradat poder votar un candidat a president constitucionalista després que Cs guanyés les eleccions del 21-D. Albiol ha criticat especialment la no cessió d'un diputat per part de la formació taronja i els ha acusat de mentir sobre els motius que al·leguen des de Cs per no fer-ho. El popular ha dit que els sembla especialment "molt poc responsable" la seva actitud perquè afavorirà la majoria independentista a determinades comissions. D'altra banda ha instat els independentistes a proposar una alternativa a Carles Puigdemont per no generar "més tensió".

El popular ha mostrat la seva "sorpresa" i "incomprensió" davant la decisió de Cs de no cedir-los un diputat ja que ha considerat que es neguen així a "lluitar" millor davant l'independentisme. Albiol sosté que el fet que el PPC no tingui grup propi afavorirà la majoria absoluta de JxCAT i ERC en determinades comissions parlamentàries. "No els importa, estan per intentar desgastar el PPC a costa fins i tot de la defensa dels catalans que ens sentim espanyols", ha declarat.

Els ha acusat també de mentir sobre els perquè d'aquesta decisió ja que ha dit que per exemple és fals que això suposaria que els catalans haguessin de pagar 800.000 euros a través de la subvenció pel mailing – perquè la despesa va ser de 400.000-, així com que estiguin treballant perquè puguin ser subgrup polític perquè ha defensat que ja el tenen.

Ha contraposat aquesta actitud amb la d'ERC, que sí que es va mostrar partidària de cedir un diputat a la CUP perquè tingués grup propi i ha dit que de la mateixa manera que l'independentisme busca treballar en la mateixa línia, els constitucionalistes ho haurien de fer. "Nosaltres a la inversa sí tenim clar que els hi deixaríem un diputat, com vam fer al Congrés", ha apuntat. Albiol ha acusat Cs de buscar "només l'interès electoral" i una millor posició de cara a les eleccions estatals.

D'altra banda, ha dit a Torrent que els hauria agradat que hi hagués una proposta sobre la taula d'un candidat constitucionalista, en aquest cas de Cs ja que va ser qui va guanyar les eleccions, a qui ha acusat de "renunciar" a fer govern. "Li vull recordar a Cs que les investidures no cauen del cel, no venen per si soles, has d'aconseguir teixir complicitats", ha declarat. En aquesta línia, ha assegurat que ningú de Cs s'ha dirigit al PPC per tractar aquesta possibilitat i ha dit que això és el que els diferencia del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha defensat que va dir que no presentava candidatura després d'haver comprovat personalment que no tenia els suports necessaris.

Per això, ha manifestat que és "contradictori" que la líder de Cs, Inés Arrimadas, reclamés abans de la campanya una moció de censura i ara que ha guanyat les eleccions "renunciï" a intentar formar govern i s'ha preguntat per a què es va presentar llavors als comicis.

En contra de la investidura de Puigdemont

Sobre la investidura, ha explicat que Torrent li ha traslladat que "probablement" la proposta de candidat serà Carles Puigdemont, proposta que ha rebutjat i ha considerat que "hi ha altres candidats independentistes que poden tenir el suport dels independentistes sense haver d'anar a buscar una persona que es troba en la situació de Puigdemont". Ha afegit que si finalment aposten per Puigdemont demostren que "tenen voluntat de seguir instal·lats en el conflicte" i ha alertat que és "bastant improbable" que Puigdemont pugui ser investit i que el govern espanyol així ho ha deixat clar.

També sobre el govern espanyol, ha assegurat que el 155 continua en aplicació ja que l'acord del Senat especifica que deixa de tenir efecte quan es duen a terme totes les fases perquè hi hagi un nou govern.

Albiol també entén que la delegació del vot dels diputats que estan a presó només va servir per a la sessió constitutiva d'aquest dimecres i que en tot cas han de ser el Tribunal Suprem (TS) i els lletrats del Parlament els que s'hi haurien de pronunciar de cara al futur.

Sobre la trobada amb Torrent, ha afirmat que ha estat "cordial" tant en el contingut com en les formes, cosa que ha agraït després de la "tensió" viscuda en els darrers mesos. El popular li ha demanat al president del Parlament "respecte" per la pluralitat parlamentària i pel reglament de la cambra catalana i ha reconegut que s'ha donat un "petit pas" per normalitzar la situació.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: