Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Rajoy, sobre la reunió amb Puigdemont: "Amb qui m'hauria de seure és amb qui ha guanyat les eleccions, que és Arrimadas"

El president espanyol es compromet a "fer un esforç" per mantenir diàleg amb el nou Govern però "sempre que compleixi la llei"

Rajoy a la sala de premsa valorant els resultats electorals Rajoy a la sala de premsa valorant els resultats electorals TANIA TAPIA/ ACN
Catalunya ACN
Divendres, 22 Desembre 2017 18:40

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha valorat els resultats del 21-D des de la Moncloa i ha tancat la porta a una reunió amb Carles Puigdemont fora d'Espanya, tal i com ha proposat el cap de llista de JxCat, la segona força més votada a les eleccions. "Amb qui m'hauria de seure és amb qui ha guanyat les eleccions, que és Arrimadas", ha manifestat. Tornat a preguntar per aquesta qüestió, ha afegit que haurà de parlar amb qui exerceixi la presidència de la Generalitat i ha assenyalat que aquesta persona ha de prendre possessió de l'escó i estar en condicions de parlar. Rajoy ha assumit els mals resultats del PPC com a una derrota pròpia –"el president assumeix com a propi tot el que li passi al PP", ha dit. El president espanyol ha enviat un missatge al futur Govern i li ha ofert diàleg. Ara bé, sempre que "actuï sota l'imperi de la llei". "Faré tot el que estigui a la meva mà però no acceptaré que se ningú se salti la Constitució", ha alertat. El cap de l'executiu ha tornat a defensar la necessitat i la idoneïtat d'aplicar el 155 i que no ho va fer amb objectius electoralistes. "No vaig aplicar el 155 per tenir un vot més o un vot menys", ha afirmat.

El president espanyol i líder del PP ha reconegut obertament que no estan "contents" amb els resultats a Catalunya i que no s'esperaven quedar només amb 3 diputats i com a última força al Parlament. "Volíem un canvi i no hem aconseguit els escons suficients per portar-ho a bon terme", ha reconegut a l'inici de la compareixença, on ha afirmat també que el resultat "no és ni molt menys" el que esperaven, i més després de "l'esforç" fet pel PP a nivell espanyol, que ha estat molt present durant la campanya (el mateix Rajoy ha visitat les quatre demarcacions catalanes).

Per a Rajoy, el resultat del 21-D evidencia "la fractura social generada per la radicalitat" i considera que caldrà "temps per recomposar-la". També ha reivindicat la "Catalunya plural" que ha "emergit" en els resultats i ha demanat que es "respecti i es cuidi". "Des de la llei, la primera obligació dels actors polítics és la necessària reconciliació", ha dit.

Obrir una nova etapa "basada en el diàleg"

En aquest sentit, ha obert diàleg al nou Govern, sempre recordant però que els qui dirigeixin la Generalitat a partir d'ara "hauran d'estar sota l'imperi de la llei". "Confio que s'orbi una nova etapa basada en el diàleg i no en l'enfrontament, en la cooperació i no en la imposició, en la pluralitat i no en la unilateralitat", ha manifestat.

Ha afegit que el govern espanyol oferirà "tota la col·laboració i voluntat de diàleg constructiu" al nou Govern, deixant clar de nou que sempre haurà de ser un diàleg "realista i obert però dins de la llei".

No a la reunió amb Puigdemont fora d'Espanya

Preguntat sobre l'oferta de Puigdemont de reunir-se fora d'Espanya amb el president espanyol, Rajoy ha assegurat que amb qui haurà de parlar és amb Arrimadas, que és la vencedora dels comicis. Tornat a preguntar per aquesta qüestió, ha puntualitzat que caldrà esperar a veure qui és el president. "Hauré de parlar amb la persona que exerceixi la presencia de la Generalitat, per a la qual abans ha de ser de prendre possessió escó, ser escollida i estar en condicions de parlar amb mi", ha matisat, sense fer cap referència directa a Puigdemont.

Defensa del 155

Els periodistes també han qüestionat si el resultat electoral és un càstig al 155. Un extrem que Rajoy ha negat perquè, segons apunta, Cs també els va recolzar i, en canvi, ha estat la força guanyadora. Un creixement que atribueix al fet que Arrimadas ja era líder de l'oposició i que, en els cercles del PP, es vincula a la crida al vot útil que ha fet la formació taronja.

El president espanyol creu que el 155 s'ha aplicat "de manera intel·ligent" i ha reiterat que era "necessari" per "retornar la legalitat a Catalunya". "Es tractava d'una situació excepcional i vam actuar amb prudència", ha manifestat.

Tot i això, ha remarcat que havia d'aplicar-se durant un període curt de temps i ha justificat que es convoquessin eleccions al més ràpid possible. "Crec que l'excepcionalitat en democràcia ha de ser molt curta al temps", ha declarat. Un argument que ha tornat a fer servir quan li han preguntat si pensa tornar-lo a aplicar en cas d'un Govern independentista. "Espanya és una democràcia i la gent escull els seus parlaments i convé respectar les decisions, no es pot prolongar sine die", ha reflexionat.

Rajoy ha tancat la porta a un avançament electoral a nivell espanyol. "Les legislatures són per a quatre anys perquè a la gent no se la pot obligar constantment a anar a les urnes" ha justificat. Tampoc creu que el resultat electoral hagi d'afectar la negociació dels pressupostos generals de l'estat per al 2018 (que encara no s'han aprovat) i apunta que tampoc pensa canviar el plantejament del govern espanyol davant la comissió impulsada pel PSOE al Congrés per reformar la Constitució.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: