Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Precampanya des de l’exili

Junts per Catalunya presenta a Flandes una llista on pretén que “bona part de la ciutadania es pugui emmirallar” REPTE Puigdemont vol ratificar a les urnes “el mandat de l’1-O” i derrotar “el tripartit del 155”

Els candidats de Junts per Catalunya i l'expectació mediàtica que va provocar la presentació de la llista a Flandes Els candidats de Junts per Catalunya i l'expectació mediàtica que va provocar la presentació de la llista a Flandes EFE
Catalunya El Punt Avui
Dilluns, 27 Novembre 2017 07:52

La llista del president marca perfil propi per apel·lar a tot l’espectre independentista. Des de l’exili belga el president Carles Puigdemont va encetar ahir la seva primera precampanya com a candidat a la Generalitat i ho va fer presentant-se com l’opció més transversal de l’independentisme. En un acte als afores de Bruges amb més de noranta candidats i sense els líders del PDeCAT, Marta Pascal i David Bonvehí, Puigdemont es va desmarcar dels partits, el primer el seu. De fet, el PDeCAT no va finançar els vols dels candidats, que se’ls van pagar de la seva pròpia butxaca, segons fonts de Junts per Catalunya. “Ara ens cal ser militants de Catalunya, el moment va de Catalunya no de partits”, va assegurar el president, que, en vista de la pèrdua d’atractiu del seu partit i el caràcter excepcional dels comicis, aposta per envoltar-se de personalitats independents.

Presentat per la seva directora de campanya i figura política a l’alça, Elsa Artadi, i davant dels seus companys de llista, entre ells Ferran Mascarell; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; Ana Tarrés, i Salvador Cardús, Puigdemont va fer un discurs molt dur contra el govern espanyol i va lamentar haver de fer campanya “a fora, a l’exili”. “Tenim a davant un estat que ni tan sols accepta la possibilitat que competim en igualtat de condicions tots els que ens presentem a les eleccions”, es va queixar. La llista del president afronta unes eleccions que considera “les més transcendents” de la història de Catalunya i en les quals demana el vot als catalans per ratificar la legitimat del govern cessat. Així, va defensar que el 21-D “el tripartit del 155 ha de sortir derrotat de les urnes” i va exigir tant al president espanyol, Mariano Rajoy, com a la Unió Europea que respectin els resultats. Per aconseguir això, Junts per Catalunya s’imposa el repte de captar el vot de tot l’arc independentista amb un discurs que apel·la al protagonisme de la gent. Segons Puigdemont, l’elecció dels candidats pretén configurar un bloc que “apoderi la gent” i on “bona part de la ciutadania es reconegui i es pugui emmirallar”.

Contra el 155

Puigdemont va voler situar-se com l’antagonista del bloc del 155 assegurant que “si hi ha una llista que Rajoy no voldria que guanyés” és la seva. En aquest sentit, va plantejar aquestes eleccions com un plebiscit al control de la Generalitat per part del govern del PP i va interpel·lar a Madrid preguntant si “es comprometen a derogar el 155” en cas que les forces sobiranistes guanyin. Més enllà de demanar el retorn de l’autogovern, Junts per Catalunya no va avançar si inclourà al seu programa electoral la defensa de la República. Tanmateix, Puigdemont va deixar clar que vol ratificar a les urnes del 21 de desembre el desig “d’esdevenir un estat independent” perquè “el mandat de l’1-O és vigent”. En la mateixa línia, va reivindicar la legitimitat del seu govern assegurant que “no és cap crim defensar el que la gent ha votat”.

Un hotel de carretera, però de quatre estrelles, a tocar de Bruges va ser l’escenari escollit per fer un acte sense precedents a la política catalana en què el candidat a la reelecció per a la presidència de Catalunya va haver de presentar el seu equip per guanyar les eleccions a més de 1.300 quilòmetres del seu electorat. Segons fonts properes a la llista del president, en vista de la impossibilitat de trobar un local a Brussel·les, els organitzadors van decidir fer la presentació al Van Der Valk Hotel Brugge.

Després de l’acte davant de la premsa, en què també van parlar el portaveu de la campanya i exdirector de RAC 1, Eduard Pujol; la professora i número 5 per Barcelona, Laura Borràs, i els consellers cessats Clara Ponsatí i Lluís Puig, els membres de Junts per Catalunya es van fer una fotografia grupal i van iniciar una sessió de treball a porta tancada. Dues hores més tard van pujar a dos busos per desplaçar-se fins a Bruges, on els va rebre el senador flamenc i candidat en les eleccions municipals per l’N-VA, Pol Van Den Driessche, que va passejar amb el president i la seva comitiva.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: