Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Sánchez s’avança i diu que el PSC no investirà Arrimadas

El secretari general del PSOE rebutja explícitament fer presidenta la líder de Ciutadans i trenca l’ambigüitat d’Iceta

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, dimecres, durant un acte a d'Alcorcón El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, dimecres, durant un acte a d'Alcorcón EFE
Catalunya El Punt Avui
Divendres, 24 Novembre 2017 08:20

Pedro Sánchez va exterioritzar ahir amb força contundència el que Miquel Iceta ha procurat diluir en el debat sobre eventuals pactes postelectorals: el PSC no investirà Inés Arrimadas perquè “els darrers mesos està abraçant el PP”, és la seva “mitja taronja”. El secretari general del PSOE va voler deixar constància que Cs és la crossa de Mariano Rajoy i, sobretot, és un partit “que esta seguint el model territorial” popular. El líder socialista va recuperar el paper equidistant previ a l’1-0 i el “no és no” que li va fer guanyar les primàries i que ell mateix havia abandonat per fer costat a l’executiu espanyol en l’aplicació del 155 i en la defensa del setge estatal al procés. “Cal superar la dinàmica dels blocs i obrir un nou temps.” “Cal teixir ponts i obrir espais de convivència”, proclamava.

Sánchez, en una entrevista a TVE, establia la línia que, de fet, havia assenyalat Iceta, erigir-se en el paper de la centralitat a la política catalana, defugint avalar cap president independentista, si bé el candidat català fins ara esquivava la pregunta de si també rebutjava investir Arrimadas adduint que l’únic que preveu és que li donin suport a ell, encara que no sigui el partit més votat el 21-D. Sánchez, en canvi, va ser més clar a l’hora de descartar el pacte amb qualsevol partit “de dretes”, centrant-se en Cs i el seu suport a les polítiques de Rajoy.

El secretari general socialista, en tot cas, insistia que l’estratègia de Ferraz està en plena sintonia amb la del PSC, si bé en aquesta ocasió, i tenint en compte que la pugna és a Catalunya, Sánchez s’ha avançat als plans que pogués tenir el PSC de modular el discurs en funció de com vagi la campanya. I, de fet, després d’aquestes declaracions Iceta admetia ahir que “per sentit comú i coherència” el seu partit no investirà ni un candidat independentista “ni un de dretes”. I quan se li va demanar si considerava que Arrimadas encaixa en aquest darrer perfil, hi afegia que els socis preferents del PP aquesta legislatura “no han estat molt d’esquerres”.

Tot i que les relacions entre el PSOE i el PSC no s’han deteriorat arran dels darrers episodis viscuts des de l’1-O ni com a conseqüència de la resposta de l’Estat a la declaració d’independència, la direcció catalana sempre s’ha mostrat molt rotunda a l’hora d’alertar que l’estratègia de campanya i les negociacions postelectorals i els acords per formar govern es tancaran a Catalunya. Sánchez segueix molt de prop el 21-D –des de Ferraz es va anunciar que participarà en fins a sis actes electorals–, però el PSC sempre ha volgut establir la seva autonomia a l’hora de fixar els eixos polítics.

Tant és així que fins ara Iceta, l’únic que ha volgut deixar prou clar és que en cap cas investiria un president d’ERC, per evitar, precisament, que una part del seu eventual electorat fugi a Cs davant la possibilitat que s’instal·li la idea que l’objectiu és reeditar un tripartit, mentre que s’ha mostrat ambigu a l’hora d’establir llaços amb el bloc unionista, una posició que ha estat força criticada per populars i taronges. I, en aquest sentit, algunes fonts assenyalen que tampoc no li convé gaire descartar obertament un suport a Arrimadas, pel fet que dona arguments als de Rivera i als de Rajoy per aprofundir en la tesi que l’objectiu d’Iceta és facilitar un govern d’esquerres que inclouria els republicans –si es confirma que són primera força– i En Comú. Iceta, en tot cas, ahir tornava a negar que pugui avalar ERC perquè no creu que hagi abandonat la unilateralitat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: