Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Somescola rebat els atacs al model d’escola catalana

L’entitat defensa la competència en castellà dels alumnes i demostra que el sistema educatiu no atia l’independentisme / Ustec alerta de l’“autocensura” de mestres per l’acusació d’adoctrinament

Aprenentatge de llengües i acusacions d'adoctrinament Aprenentatge de llengües i acusacions d'adoctrinament FUNDACIÓ JAUME BOFILL / LLUÍS ORRIOLS (UNIVERSITAT CARLOS III)
Catalunya El Punt Avui
Dijous, 16 Novembre 2017 08:06

Somescola, la plataforma que aplega 54 organitzacions i entitats a favor de l’escola catalana i en català, ha tornat a escena, com ja havia fet amb altres atacs com ara la llei Wert, per defensar l’escola catalana de l’ofensiva contra el model educatiu del país i les acusacions d’adoctrinament, algunes de les quals han arribat als jutjats. L’entitat pretén, així, reagrupar forces per resistir l’embat, i el primer pas és tornar a explicar el que ja han repetit manta vegades: els beneficis d’un model que, amb totes les seves mancances, vetlla per no separar els nens per la seva llengua d’origen, i que fomenta el pensament crític. Així ho recull el manifest que Somescola va presentar ahir a l’Hospitalet de Llobregat, i que té com a objectiu donar un “missatge de confiança i tranquil·litat” davant la “campanya per desacreditar” la feina de la comunitat educativa catalana, segons va explicar Pilar Gargallo, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.

Els mestres necessiten escalf en un moment en què es posa en qüestió la seva feina, però amb això no n’hi ha prou. Cal combatre la campanya de “descrèdit” amb arguments i això és, precisament, el que va fer la directora de recerca de la Fundació Jaume Bofill, Mònica Nadal, que va aportar quatre arguments amb dades per rebatre les acusacions a l’escola catalana. El primer: que els alumnes catalans tenen el mateix nivell de castellà que els de la resta de l’Estat en llengua castellana. El segon: en les mateixes condicions socioculturals, els alumnes de llengua familiar catalana i els de llengua familiar castellana obtenen resultats molt similars en totes les àrees. Tercer: els alumnes bons en una llengua ho són en les altres i a la inversa. I quart: l’augment del sentiment independentista ha tingut lloc els darrers anys en totes les franges d’edat. És a dir, que el fet d’haver estat escolaritzat en l’escola “adoctrinadora” catalana no ha influït en el desig de tenir un estat propi. I encara una consideració final: el sentiment d’identitat i de pertinença no depèn dels anys que s’hagin passat en una escola, sinó de la família i del barri on es viu.

Aclarits els arguments, els representants de les entitats de Somescola van desplegar les raons concretes contra cada atac. Les més imperatives, les relatives als suposats episodis d’“adoctrinament” per haver debatut a classe què va passar l’1 d’octubre. “No es pot separar l’educació de la realitat”, assenyalava Rosa Berrio, del sindicat Ustec, que advertia que s’està “instal·lant una forma d’autocensura” entre els mestres.

Però n’hi ha més. Com el “valor afegit” de la immersió en la “integració” dels nouvinguts i a l’hora d’evitar la “segregació lingüística, tal com destacava Abdoulaye Fall, de la Coordinadora d’Associacions de Senegalesos a Catalunya. El model actual “garanteix la igualtat d’oportunitats i la cohesió social”, hi afegia Carme Roca, de la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac).

El següent pas serà sumar adhesions. “Tothom ho pot fer”, diu Somescola. Mentrestant, cada entitat durà a terme accions concretes per aturar el cop.

Pares catòlics contra l’‘InfoK’

La Confederación Católica Nacional de Padres de Familia y Padres de Alumnos (Concapa) ha demanat a la fiscalia de l’Audiencia Nacional que obri una investigació a TV3 pel contingut del programa InfoK, en el qual, segons aquesta entitat catòlica, “s’adoctrina l’audiència infantil d’acord amb els postulats del govern català”. La Concapa sol·licita l’obertura d’aquesta investigació per si amb l’emissió del programa s’han pogut cometre delictes que afectin l’educació i el desenvolupament emocional dels menors. Segons la confederació de pares catòlics, en aquests programes es dona una visió “doctrinària, parcial i esbiaixada de l’independentisme català” i “s’adoctrina de manera evident l’audiència infantil.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: