Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Impuls definitiu per crear l'arxiu Jujol a les plantes superiors del Teatre Metropol

L'Ajuntament, la Generalitat i la família de l'arquitecte modernista embasten un centre d'interpretació de la seva obra

Visita dels representants municipals, de la Generalitat i de la família de Jujol, ahir, al teatre Metropol. Visita dels representants municipals, de la Generalitat i de la família de Jujol, ahir, al teatre Metropol. JUDIT FERNÀNDEZ/ EL PUNT AVUI.
Art Carina Filella / El Punt Avui
Divendres, 04 Novembre 2016 07:59

Després d'alguns intents fracassats de crear un centre d'interpretació de l'obra de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol a Tarragona, sembla que el d'ara sí que serà el definitiu. L'Ajuntament, al costat de la família de l'arquitecte, de la Generalitat, del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Catalunya i de l'arquitecte Josep Llinàs –autor de la restauració del teatre Metropol–, va anunciar ahir la creació, “sí o sí”, del també anomenat arxiu Jujol, que se situarà a les plantes superiors del Metropol, justament una de les obres modernistes de Jujol, que va ser estret col·laborador de Gaudí. El teatre, a més, també serà rehabilitat. “Tenim un deute amb Jujol i amb la cultura a la ciutat”, va dir el regidor de Cultura, Josep Maria Prats, per al qual “la Tarragona modernista és cabdal”: “Què seria Gaudí sense Jujol?, què seria el modernisme català sense els arquitectes de Tarragona?”

La idea és prioritzar la rehabilitació del Metropol, amb finançament municipal, que s'inclourà en els pressupostos de l'any que ve. Abans de fer el projecte, el Centre de Restauració de Béns Mobles farà una diagnosi de l'estat de conservació i de les actuacions necessàries per a la conservació preventiva de l'edifici i, basant-se en el resultat, redactarà el projecte de reforma. Els treballs s'han encarregat a Josep Llinàs, el mateix arquitecte que ja va restaurar el teatre de Jujol fa vint anys, i pel qual va rebre el premi FAD d'arquitectura el 1996. El regidor va anunciar ahir que el teatre també s'obrirà al públic, més enllà dels dies de representacions. “És una vergonya que ara estigui tancat a les visites”, va dir. Igualment, va lamentar que l'única obra de Gaudí a la ciutat, el Santuari de Jesús i Maria, tampoc s'obri periòdicament a la visita pública.

Pel que fa a l'arxiu Jujol, se situarà a les plantes superiors del mateix teatre. “La idea és ocupar tot l'edifici”, va concretar Prats. En aquest cas, el finançament encara no està garantit. Els aproximadament dos milions d'euros que fan falta no sortiran dels comptes municipals, sinó que el consistori demanarà una subvenció al programa Europa Creativa, de la Unió Europea (la resolució de la convocatòria es coneixerà l'octubre de l'any que ve), i paral·lelament treballarà amb l'obtenció de recursos privats. “Buscarem els recursos on sigui i com sigui”, va assenyalar Prats.

L'arxiu Jujol està integrat per “milers” de peces, entre plànols i dibuixos, mobles, pintures o instruments que va utilitzar. El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és actualment el dipositari d'una part d'aquest material, però el fill de l'arquitecte, Josep Maria Jujol, va deixar ahir molt clar que el material “està deixat, no donat” a aquest col·legi, i que “la família disposa que l'arxiu vagi a Tarragona; verbalment ja està parlat, que tot el material estigui a Tarragona, al Metropol”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: